Németországból megszökött óriásrétisast találtak a Lupa-tónál

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue részéről a Természetvédelmi Őrszolgálathoz érkezett bejelentés alapján kollégánk, május elsején, szombat délben a Lupa-tóhoz sietett, ahol egy röpképtelen rétisast talált – közölte közösségi oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (DINPI).

Tájékoztatásuk szerint a korábban hazánkban is őshonos rétisasnak (Haliaeetus albicilla) gondolt madárról hamar kiderült, hogy egy öreg óriásrétisasról (Haliaeetus pelagicus) van szó, lábán béklyóval.

„Kollégánk segítőjével közösen egy pokróc segítségével befogta a madarat, melyen sérülés nem volt látható, ellenben nagyon le volt gyengülve. Beszállították a Fővárosi Állat-és Növénykertbe, ahol megvizsgálták és ellátták a madarat. Bőre alatt mikrochip van, melyet sikerült leolvasni, így egyedileg azonosítható volt” – számoltak be az esetről.

A DINPI közölte: azóta kiderült, hogy egy Grobi névre hallgató madár egy németországi intézményből szökött el. Az eset még április közepén történt, azóta Ausztriában és az Őrségben is lefotózták. A kalandos út után hamarosan visszakerül a gazdájához.

A faj egyébként nálunk nem őshonos, viszont Kelet-Ázsia csendes-óceáni partvidékein, a Bering-tengertől a Koreai-félszigetig is előfordul.

(Forrás és kép: DINPI)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.