M5-ös metró: újabb budapesti helyszínen végeznek geotechnikai fúrásokat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sokat nyerhet Szentendre és térsége az M5-ös metróvonallal, más néven észak-déli regionális gyorsvasúttal, amely könnyebbséget jelenthet azoknak is, akik alternatívát keresnek a napi ingázásban. Most ismét beszámolunk a projekthez kapcsolódó munkálatokról.

A grandiózus beruházáshoz kapcsolódva még áprilisban kezdődtek meg a geotechnikai fúrások. A munkálatok most a budapesti Lónyai utcában folytatódnak. Belső-Ferencvárosban korábban a Kálvin térnél, a Ráday utcában és a Bakáts térnél is végeztek geotechnikai fúrásokat.

Az M5-ös metró előkészítéséhez kapcsolódóan 93 helyszínen végeznek ilyen jellegű tevékenységet. A projekt első ütemében a ráckevei H6-os és a csepeli H7-es hévek teljes felújítását valósítják meg, sőt ebben a fázisban meghosszabbítják őket a Kálvin térig.

A metró alagútja változatos talajkörnyezetben fog megépülni, ennek következtében a tervezéséhez szükséges minél több információt begyűjteni a környezetről. Ezt a folyamatot geotechnikai feltárásoknak nevezik, amely fúrásokkal és szondázásokkal lehetséges. A feltárások eredményei a mérnökök számára a tervezéshez szolgáltatnak nélkülözhetetlen információkat. A feltárásokat előre meghatározott helyeken készítik, az alagút teljes hossza mentén. A héten Belső-Ferencvárosban újabb helyszínen végeznek fúrásokat, melyekről szintén beszámolunk majd.

Virágostóth Krisztián

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.