Síremléket avatnak Tandori Dezső és feleségének tiszteletére

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tandori Dezső író, költő és műfordító még 2019-ben hunyt el, felesége, Tandori Ágnes a tavalyi évben, éppen január elsején követte férjét és alkotótársát. Idén május 15-én közös megemlékezést szerveznek a számukra, melynek során felavatják közös sírhelyüket.

Tandori Dezső, akit a későbbiekben a Nemzet Művésze címmel is kitüntettek, 1938. december 8-án született, Budapesten. Tanulmányait a fővárosban végezte, az érettségi után a bölcsészkaron szerzett magyar-német szakos tanári diplomát, és egy darabig nevelőtanárként tevékenykedett, majd a hetvenes évek elejétől vált szabadúszó íróvá, több műfajban is publikált: mind költészete, mind filozófiai esszéi igen nagy sokoldalúságról tanúskodnak. Két álneve is ismert: Nat Roid néven krimiket, Hc. G. S. Solenard inkognitója alatt pedig egy fantasztikus regényt adatott ki.

Stílusának, irodalmi érdeklődésének kialakulásában nagy szerepet játszott az, ahogy gimnáziumi tanára, a költő Nemes Nagy Ágnes még a középiskola évei során bevezette őt saját, írókból álló, baráti körébe – olyan szerzők tartoztak ide, mint például Mészöly Miklós, Mándy Iván vagy Ottlik Géza.

Feleségével, Tandori Ágnes író-műfordítóval (aki Nagy Ágnes néven született, 1944. október 28-án, Pécsett) 1967-ben kötött házasságot. Közös művük, a Madárnak születni kell…! 1986-ban jelent meg, ez volt egyébként az egyetlen közös írásuk. Előtte és utána is inkább, mint társfordítók működtek együtt. Tandori Ágnes egyébiránt, bár Pécsett jött a világra, gyermekévei egy részét Vácon töltötte, mielőtt családjával együtt Budapestre költöztek volna. A bölcsészkaron szerzett francia-német idegennyelvű levelezői oklevelet, majd dolgozott a Malévnál, illetve az Iparművészeti Vállalat munkatársaként is. Férjéhez hasonlóan ő is a hetvenes évektől kezdve vált szabadfoglalkozású íróvá, műfordítóvá, illetve, Tandori Dezsőnek, az ő munkásságának legfőbb segítőjévé, támogatójává. Többek között Edgar Rice Burroughs Tarzan-regényeinek fordításánál is közreműködött – ebből, mint az talán sokan tudják, a későbbiekben több filmes feldolgozás is született. A legismertebb (és amihez talán sokunknak fűződhetnek gyerekkori emlékek) kétségtelenül az 1999-ben bemutatott, Tarzan című animációs film, mely egyébként a Walt Disney 39. filmje volt, és egyéb jelölések mellett a Phil Collins szerezte, You Will Be in My Heart (magyarul: A szívem vigyáz rád) három kategóriában is elnyerte a legjobb eredeti filmbetétdalnak járó díjat (Oscar, Golden Globe és Grammy).

A hetvenes évek végétől jó tíz évre a férj, Tandori Dezső egyfajta önkéntes száműzetésbe vonult, remeteéletbe kezdett: nem jelent meg a nyilvánosság előtt, csupán folyamatosan érkező alkotásai útján tartotta a kapcsolatot a külvilággal. A visszavonulás a nyolcvanas-kilencvenes évek derekán tört meg, ezután hosszas utazásokat tett, többek között Bécsben, Párizsban és Londonban is megfordult, valamint részt vett irodalmi rendezvényeken is.

Tandori Dezső 2019. február 13-án hunyt el, március 5-én helyezték végső nyughelyére, a Fiumei Úti Sírkertben, ahol többek közt Karinthy Frigyes, Vörösmarty Mihály, Karinthy Ferenc és Faludy György is nyugszik. Felesége valamivel kevesebb, mint egy évvel élte túl férjét, akinek hagyatékának a haláláig őrzője volt.

Idén május 25-én, 13:00-tól szerveznek számukra egy közös megemlékezést, annál a síremléknél, amit még Jovánovics György szobrászművész alkotott meg. Az ünnepélyes avatásnál többek közt Földényi F. László, Rajk Judit és Zétényi Tamás közreműködik, a műsor részeként pedig elhangzik majd Kurtág György Ab Játékok énekhangra című sorozatának néhány részlete, valamint a Tandori Dezső verseiből (London az én Bakonyom, Ha nincs mit tenni) átírt, Jeney Zoltán dalok.

Héjas Anna

(Borítókép: tiszatajonline.hu)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.