John Lennon élete, szerelmei és halála – könyvajánló

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Leyley-Ann Jones angol író John Lennonról szóló kötete tavaly december óta már magyarul is olvasható. Most egy kis ízelítőt adunk abból, hogy mi minden vár azokra, akik készbe veszik ezt a remek könyvet!

Talán senkinek sem kell bemutatni a Beatles egyik nagyágyúját, John Lennont, akinek a dalai mellett a meglehetősen ellentmondásos személyisége, különféle magánéleti viharai és politikai szerepvállalása révén is ismertté vált. A múlt év decemberében volt negyven éve, hogy fájdalmasan fiatalon, kimondhatatlanul tragikus módon elhunyt: a szomorú évforduló alkalmából a Kossuth kiadó magyarul is kiadatta az eredetileg Who Killed John Lennon?: The lives, loves and deaths of the greatest rock star címre keresztelt kötetet (és amely szintúgy az előző év szeptemberében került publikálásra), John ​Lennon élete, szerelmei és halála címen.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Beatles az egyik, ha nem a világ legismertebb, valamint legnagyobb hatással bíró zenekara: négy liverpooli („liverpudli”) fiatal, név szerint John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr, akik szinte egy csapásra megbolondították a világot. Lennon egy ízben (és ezzel később nem kis vihart kavart maga körül), sikereik csúcsán azt sem tartotta túlzásnak kijelenteni: még Jézusnál is népszerűbbek.

John Lennon 1964-ben (Forrás:
Eric Koch, Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989)

A zene mellett a filmkészítésbe is belekóstoltak, többek közt az Egy nehéz nap éjszakája, a Help!, illetve, a Sárga tengeralattjáró is ennek az ambíciónak köszönhetően születtek meg. Ezek javarészt humoros kis alkotások, amikben, a burleszkszerű poénok mellett, természetesen a zene áll a középpontban. Ezeken kívül tervbe vették azt is, hogy feldolgozást készítenek J.R.R.Tolkien: A Gyűrűk Ura című regényéből, ám erre végül nem került sor, miután az akkor még élő szerző nem adta áldását a projektre. Utóbb a végül elkészült, három részes adaptáció rendezője, Peter Jackson csak annyit fűzött hozzá ehhez: amennyiben mégis megvalósult volna a Beatles-féle feldolgozás, annyi egészen bizonyos, hogy a filmzene kitűnő lett volna.

Jelen sorok írója egyébként épp a Yellow Submarine című számon keresztül ismerkedett meg ezzel a zenekarral: talán nyolcéves lehettem, amikor az egyik furulya órámon a tanárom (akinek szokása volt random dallamokkal színesíteni az oktatást), előbb eljátszott belőle egy kis részletet, mesélt kicsit a Beatlesről, majd megkérdezte, szeretném-e megtanulni. Persze azonnal igent mondtam, és egy darabig lelkesen játszottam is, ha kellett, ha nem – a tanárom által lekottázott Yellow Submarine pedig azóta is kint van a falamon.

Minden elért eredményük és a felállított rekordok dacára, melyeket felsorolni is hosszadalmas lenne, a botrányok sem kerülték el őket relatíve rövid fennállásuk során, valamint, idővel a tagok között is mind feszültebbé vált a viszony: utolsó koncertjükre 1969 januárjában került sor, az Apple stúdió tetején, majd a következő évben hivatalosan is feloszlottak. Ezek után mindenki szólóban alkotott tovább: Paul McCartney például feleségével, Linda McCartney-val közösen hozta fedél alá a Wings című formációt, John Lennon pedig hasonlóképp folytatta zenei pályafutását, híres-hírhedt második feleségével, a japán képzőművész Yoko Onóval, akivel már korábban is viszonyt folytatott, még az első házassága alatt, és akit sokan tartanak a Beatles felbomlásának legfőbb okozójának. Ez lett a The Plastic Ono Band, amit még 1969-ben alapítottak, a Beatles feloszlása előtt. Ekkortájt vált mind erőteljesebbé a politikai felhang, és társadalmi témák boncolgatása az elkészült számokban. Legutolsó, még életében megjelent szólólemeze, a Double Fantasy épp a halála évében, november 17-én került kiadatásra. Ebben az esztendőben John Lennon, aki a Yokóval közös fiuk, Sean születése után visszavonult, és tulajdonképpen afféle háztartásbelivé vált évekre, ismét aktívan dolgozott, újra telve volt tervekkel és ambíciókkal.

A Beatles a JFK Repülőtéren, New Yorkban, 1964. február 7-én (Forrás: Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának Nyomdai és Fotográfiai Osztálya/ cph.3c11094)

1980. december 8-án egy Mark David Chapman nevű fiatalember érkezett meg a Lennon-Ono házaspár otthona, a Dakota-ház elé, markában a Doubley Fantasyvel, és javarészt az egész napot ott töltötte. J. D. Salinger Zabhegyező (új fordításban: Rozsban a fogó) című regényét olvasgatta, valamint összebarátkozott egy, szintén a környéken ólálkodó, amatőr fotóssal, Paul Goreshsel is, míg végül John Lennonék megérkeztek. A gátlásossá váló Chapmant Paul Goresh tuszkolta oda az énekes elé, aki kérésére dedikálta neki a lemezt: John Lennon, 1980. december. Végül megkérdezte azt is a fiatal férfitől, szeretne-e még valamit, mialatt a fotós, Goresh, kamerájával rögzítette a találkozást. Chapman nemet mondott.

Lennon és Ono ezek után visszatértek a stúdióba, ahol már egy új számon dolgoztak. Valamivel tizenegy óra előtt érkeztek haza, ahol Chapman már várta őket. Előbb odaköszönt a mit sem sejtő Yoko Onónak, majd, amikor a nő már belépett a kapun, Lennonhoz lépett oda, és egy kurta kérdést követően („Mr. Lennon?”), ötször is tüzelt. John Lennon, minden idők egyik legnagyobb hatású énekese és zeneszerzője végül a kórházba érkezést követően nem sokkal vesztette életét, alig negyvenévesen.

A nemrégiben megjelent kötet több szempontból is érdekes: a szerzője időt és energiát nem sajnálva járt utána John Lennon életének, bemutatva annak szép és kevésbé csodás pillanait is. A könyv lapjain szerepelnek a kortársak nyilatkozatai is, úgy, mint Cynthia Lennoné, aki a zenész első felesége volt, vagy éppen Andy Peeblesé, aki pár nappal a sztár halála előtt készített vele egy hosszabb interjút. Ezenkívül több, ritkának számító fénykép is hozzájárul a könyv egyedülállóságához. A Beatles, és/vagy John Lennon rajongóinak mindenképp érdemes beszerezniük.

Yoko Ono és John Lennon 1969-ben (Forrás: Joost Evers / Anefo)

Az írónőnek egyébként ez az első, magyarul is megjelent kötete. Lesley-Ann Jones több, mint húsz éven át újságíróként dolgozik, munkássága során beutazta a fél világot, és sokak mellett Mel Gibsonnal, Paul McCartneyval, Tony Blairrel, sőt, még Margaret hercegnővel is készített interjút. Korábban írt már David Bowie-ról is könyvet, egy másik kötetének a középpontjában pedig a Queen rockzenekar hasonlóan tragikus módon, fiatalon elhunyt frontembere, Freddie Mercury állt (Freddie ​Mercury – The Definitive Biography). Lesley-Ann itt sem bízott semmit a véletlenre, igazán alapos kutatómunka előzte meg a könyv kiadatását: még Zanzibárba is elutazott, hogy az ott élő rokonsággal készítsen interjút, de hosszasan elbeszélgetett több, az énekes életében nagy szerepet játszó személlyel, akiknek a kiléte talán kevésbé ismert a nagyközönség előtt: mint amilyen az osztrák színésznő, Barbara Valentin, aki hosszú évekig Freddie egyik legközelebbi barátjának számított. Sajnos, egyelőre nincs magyar fordítása, angol nyelven beszerezhető csupán – ez azért is sajnálatos, mivel Jones (ugyancsak példátlan módon) egy egész fejezetet szánt az 1986-os, budapesti koncert történetének, a kötetet illusztráló fotók közt pedig szerepel egy olyan is, amin a Queen frontembere egy magyar népviseleti ruhás babával pózol. Remélhetőleg viszont, a Lennon-kötet sikere nyomán, egyszer még ez a lebilincselő olvasmány is megél majd egy magyar kiadatást.

Héjas Anna

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.