Civil kezdeményezés nyomán Leányfalu díszpolgára lehet Szeberényi Lehel

Pinterest LinkedIn Tumblr +

100 éve született Szeberényi Lehel háromszoros József Attila-díjas és a Magyar Köztársaság Aranykoszorúval díszített Csillagrendjével 1991-ben kitüntetett lokálpatrióta író, aki 1962-től választott „szülőföldjén”, Leányfalun élt és alkotott. Most egy civil kezdeményezés nyomán akár a település posztumusz díszpolgára lehet.

Székely Zalán a Leányfalu nevű Facebook csoportban tett közzé egy bejegyzést, melyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a településen állandó lakcímmel rendelkezők május 28-ig adhatják le támogatási aláírásukat a Líra Könyvesbolt és Kávézóban.

„Szeberényi Lehel Móricz Zsigmond nyomait kutatva jutott Leányfalura, és egyből szerelembe esett jövőbeni szűkebb környezetével, a Dunakanyarral, a Pilissel, Leányfaluval és az itt élő közösséggel” – jegyezte meg a poszt írója.

A lokálpatrióta író letelepedése után műveibe is belecsempészte lakóhelyét, hiszen új otthonának környezete így vagy úgy, de visszaköszönt írásaiban.

„Krónikásává vált a gyönyörű tájnak, szólt a természet szépségeiről, a község mellett hömpölygő fenséges folyóról, a pilisi hegyekről, a sajátos atmoszférájú Leányfaluról. Megismerhetjük az itt lakókat. Kétkezi munkásokat, nyugdíjasokat és történeteiket, az itt letelepedett, vagy hétvégi házukba kijáró értelmiségieket, a hétköznap gondjait és természetesen az ünnepek melegségét” – tette hozzá Székely Zalán.

Szeberényi Lehel: Családi körben című kötete 1973-ban jelent meg és különösen kötődik térségünkhöz, hiszen Leányfalu is szerepel benne. Továbbá Székely Zalán megjegyzi, hogy az 1982-ben könyvesboltokba került Arcok a Folyó Tükrében című válogatás is az itt szerzett élményeinek és riportjaink gyűjteménye.

„Leányfalui háza, és a kertjében állott ős barackfa árnyéka nagy beszélgetésekre csábította a művészvilág színe-javát. A Szeberényi ház kapuja, mindig és mindenkinek nyitva állt. Szeberényi Lehel bárkivel szívesen elbeszélgetett, mindenkihez volt egy-két jó szava” – jelentette ki a poszt szerzője.

Szeberényi Lehel mintegy négy évtizedet töltött el a településen és íróként messze földre „elvitte” a település jó hírnevét. Szerény embernek ismerték őt, aki sosem kérkedett erényeivel, nem vágyott kitüntetésekre.

„Valószínű, ha élne, akkor most is ellenkezne. De Leányfalunak szüksége van az emlékének megőrzésére, hisz sok itt felnövő nemzedék támaszkodhat még a község tiszteletben álló krónikására és műveire. Ezért javasoljuk, hogy Leányfalu Nagyközség Önkormányzata posztumusz tüntesse ki a Leányfalu Díszpolgára címmel. A centenáriumi ünnepi év, egy megfelelő alkalom lehet erre” – írta Székely Zalán.

A bejegyzés írója kéri a lakosokat, hogy ha valakinek mobilitási problémája van, akkor jelentkezzen és Székely Zsuzsa elviszi házhoz az aláíró lapot. Ezen a telefon számon lehet keresni őt: 06204859277.

(Forrás: Leányfalu csoport/Székely Zalán)

(Borítókép: Csigó László fotóművész, Vahl Ottó fotóművész – Körkép antológia-sorozat)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.