Öt papot és három diakónust szenteltek fel az Esztergomi Bazilikában

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Június 19-én, szombaton délelőtt az Esztergomi Bazilikában celebrált szentmisét Erdő Péter bíboros, melynek keretében öt papot és három diakónust szentelt. Az Istentisztelet végén az új papok püspöküknek adták az első újmisés áldásukat – írja a hidlap.hu.

Erdő Péter az evangéliumot követő szentbeszédében kiemelte, hogy a mai szentmisében hálát adunk Istennek jubiláns paptestvéreink szolgálatáért, erőt kérünk mindannyiunk számára egy járvánnyal és lezárásokkal megterhelt esztendő után, de örömmel és reménységgel szenteljük fel egyházmegyénk új papjait és diakónusait.

Az esztergom-budapesti érsek kitért arra is, hogy a mai Evangéliumban ezután Jézus mondásait hallottuk arról, hogy bíznunk kell a gondviselésben. Ez a bátorítás ma különösen is időszerű, nekünk, papoknak pedig a szívünkhöz szól.

„Sokan vannak, akik valamilyen szempontból szépnek találják a papi küldetést, mégis félnek a hivatás vállalásától. Félnek, mert esetleg úgy érzik, hogy túl gyengék vagy nem elég tökéletesek hozzá. De gyakran tartanak tőle azért is, mert a katolicizmus jelenleg a világ legüldözödtebb vallása, mert a papokra és a püspökökre rendkívüli nyomás nehezedik, mert itt is-ott is különleges fizikai erőszak vagy gyűlöletkeltés áldozatává válnak.” – tette hozzá.

A bíboros véleménye szerint a mai ember gyakori lelki állapota a szorongás. Félünk a jövőtől, féltjük a világot, aggódunk a teremtett világ, az egészséges környezetünk miatt, de aggaszt sokakat az Egyház sorsa is, mert szaporodnak az olyan helyzetek, amiben sokan egy kezdődő globális keresztényüldözés jeleit látják.

„Az Egyházat sokan elidegenedett szervezetként akarják bemutatni még papoknak is. Minden nehézség ellenére, a kor minden kísértésén túl látnunk kell Egyházunkban Krisztus testét és az ő uralmának szenvedésekkel teli, de ellenállhatatlan bontakozását a történelemben.” – jelentette ki.

Erdő Péter végezetül azt mondta, hogy adjunk hálát a Gondviselésnek, hogy gyakorolhatjuk papi hivatásunkat, kérjük, hogy a diakonátussal és a papsággal kapott kegyelem legyen különleges erőforrás számunkra, hogy átérezhessük már itt a földön is hivatásunk örömét az isteni Ige, a szentségek és a keresztény közösség szolgálatában.

A szentmise keretében a bíboros előbb diakónussá szentelte Bársony Árpád, Farkas Ferenc Ákos és Rónaszéki János akolitusokat, majd ezt követően papság szentségében részesítette Eredics Gergő, Forgács Balázs, Kiss Géza Imre, Őri Imre és Riesz Domonkos diakónusokat.

(Forrás: hidlap.hu)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.