Vitályos Eszter: magyarnak lenni büszkeség

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„30 éve szabadon. Ma van a magyar függetlenség emléknapja: 30 éve, éppen ebben a percben hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona.” – közölte közösségi oldalán Vitályos Eszter, Pest megye 3. számú választókerületének elnöke, utalva arra, hogy Viktor Silov altábornagy 1991. június 19-én elhagyta a magyar földet.

A magyar történelem szempontjából a rendszerváltást követő esztendőnk több szempontból is mérföldkőnek számít: az egyik kiemelt esemény vagy pillanat éppen ahhoz fűződik, amikor is az ideiglenesen hazánkban állomásozó utolsó szovjet katona is búcsút intett Magyarországnak.

1990. március 10-én az orosz fővárosban megköttetett egy egyezmény, mely azt taglalta, hogy június 30-ig ki kell vonulnia a szovjeteknek hazánkból. Végül ez a pillanat nem a határidő napján, hanem kicsivel korábban jött el. Az MTVA Archívuma szerint Viktor Silov pontosan 1991. június 19-én, 15 óra 01 perckor Záhonynál lépte át a határt. Ez egyébként azt is jelente, hogy immár 30 éve nem tartózkodott idegen haderő magyar földön.

2001-ben, az első Orbán-kormány idején elfogadták azt az előterjesztést, mely június 19-ét, az utolsó szovjet katona távozásának emlékére nemzeti emléknappá nyilvánította. Vitályos Eszter,  európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár közösségi oldalán emlékezett meg az évfordulóról. A magyar függetlenség napja kapcsán azt írta: „Magyarnak lenni büszkesèg. Magyaroknak szurkolni erkölcsi kötelessége minden honfitársunknak. Ma is, mindig is: Hajrá Magyarország! Hajrà Magyarok!!!”

(Forrás: archivum.mtva.hu/Vitályos Eszter közösségi oldala)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.