Szijjártó Péter: A jövőt a Duna- és Ipoly-hidak építése jelenti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Július 2-án, délelőtt rakták le az új, Ipolydamásdot a szlovákiai Helembával összekötő Ipoly-híd alapkövét: előbb az időkapszula, majd a díszes fedlap is a helyére került.

Az ipolydamásdi hídfőnél tartott ceremónián elhangzott előbb a magyar, majd a szlovák himnusz. Ezt követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Andrej Doležal szlovák közlekedési és építésügyi miniszter aláírt egy együttműködési megállapodást, a dokumentum a Budapest-Pozsony szárnyashajó projektet szentesíti.

Szijjártó Péter többek között arról beszélt, hogy az elmúlt tizenegy év munkájának eredményeként sosem látott szintre jutott a két ország kapcsolata, ez pedig a közösen megélt sikereknek köszönhető. Ismertette, hogy vannak olyan, a határ két oldalán található és egymással szemben fekvő települések: egyik helyről a másikra a közvetlen kapcsolat hiányában csak kerülőúton lehet eljutni, éppen ezért a jövőben az a cél, hogy megszüntessék ezt az állapotot. Leszögezte: a jövőben az a terv, hogy tovább növeljék a két ország közötti összeköttetések számát.

„Minél több átkelőt adunk át, annál inkább elérjük a kívánt állapotot, hogy a két ország közötti határ ne elválasszon, hanem összekössön minket” – jelentette ki.

A miniszter elmondta, hogy az új híd mintegy 1,6 milliárd forintnyi bekerülési értékű projekt keretében épül. 540 méter hosszú, 12 méter széles lesz, magyar és szlovák oldalon is zajlanak már az odavezető út munkálatai. A helembai oldalon most még háborítatlanul legeltek a birkák, de két év múlva ilyenkor már járművek koptatják majd kerekeiket a földeken.

Szijjártó Péter ismertette: 2023-ig az ipolydamásdi hídon felül még két Ipoly-hidat, egy dunai gyalogos-kerékpáros hidat, egy kompátkelőt adnak át és egy további közúti összeköttetés létesül. A gazdasági helyzetre is kitért, miszerint Szlovákia a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere lett Magyarországnak és 2010 óta az északi szomszédunkba invesztált magyar tőke mennyisége 2010-hez képest 60 százalékkal nőtt. Végül hangsúlyozta: készen állunk arra, hogy továbbra is fenntartsák ezt a lendületet.

Andrej Doležal megragadta az alkalmat és gratulált a magyar nemzeti tizenegy remek Európa-bajnoki szerepléséhez, majd az új híd gazdasági, kulturális, turisztikai hatásairól beszélt.

Az ünnepség végén Szijjártó Péter, Andrej Doležal és Rétvári Bence földbe helyezte az időkapszulát, majd helyére került a díszes alapkő.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.