Új padok, esőbeállók, tűzrakóhelyek várják a kirándulókat a Pilisi Parkerdő területén

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Július 7-én, szerdán adta át a Pilisi Parkerdő Zrt. azokat a fejlesztéseket, melyeket a Magyar Természetjáró Szövetséggel (MTSZ) konzorciumban valósítottak meg. Dr. Vitályos Eszter a rendezvényen elmondta: a 21. századi embernek másfajta igényei vannak, így van létjogosultsága a projektnek.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvivője köszöntötte a jelenlévőket Apátkúti-völgyben: a helyszínválasztás abból a szempontból is tökéletes volt, mert a Bertényi Miklós Fűvészkertben, illetve a Telgárthy-réten is megvalósultak kisebb fejlesztések.

Elhangzott, hogy az erdőgazdaság illetékességi területén többek között 1000 darab új erdei padot és asztalt helyeztek ki, 100 tűzrakóhelyet létesítettek, 24 forrásfoglalást újítottak fel.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: 65 ezer hektáron gazdálkodva évente 25 millió látogatót regisztrálnak, ez a szám pedig a pandémia hatására tovább növekedett. Véleménye szerint a 21. századi erdőnek elengedhetetlen részei vagyunk mi is, ezért fontos, hogy megmaradjon az ember-természet közötti egyensúly és ne sérüljön az érzékeny ökoszisztéma.

Dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár szerint nincs olyan évszak, amikor ne lehetne erdőben kirándulni. Úgy véli, hogy már egy-egy fa látványa is gyógyító hatással bír, és a nehéz időszakban is jó kedvre tudja deríteni az embert. Megjegyezte, hogy a természetjárás ma már sokkal többet jelent, mint ötven évvel ezelőtt, és a pandémia is rávilágított arra, hogy szükség van az erdei infrastruktúra felújítására. Végül gratulált a fejlesztésekhez és azt mondta, a kormányzat részéről folytatni fogják a munkát, támogatják a további projekteket.

Dalvári Vince, Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője többek között arról beszélt, hogy az elmúlt egy évtizedben folyamatosan fejlődött az erdőturizmus, az állami erdőgazdaságok 2010 óta kormányzati támogatásból, pályázat és saját forrásból több mint 20 milliárd forintot fordítottak beruházásokra. A 21 állami erdőgazdaság 1,1 millió hektárnyi területet kezel, emellett 34 erdei iskolát működtet, 27 látogatóközpont és vadaspark, 13 erdei kisvasút is várja a kirándulókat. Emellett 18 arborétum és növénygyűjtemény, 91 kilátó, sok tanösvény, szálláshely is található a területen.

Dr. Seregi János, az MTSZ elnökhelyettese megjegyezte: a Pilisi Parkerdőben összesen 391 darab pad, 454 darab erdei pad-asztal garnitúra, 58 darab információs tábla, 80 darab szemléletformáló tábla, 32 darab kerékpártámasz, 30 darab esőbeálló és 62 darab tűzrakóhely létesült. Véleménye szerint ezek apró fejlesztésnek tűnnek, de növelik a kirándulók komfortérzetét.

A tájékoztató után Csontos Dömötör erdészetvezető mutatta be a jelenlévőknek az új padokat, esőbeállókat.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.