Befejeződött a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola bővítése

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2017-ben az úgynevezett „kisépület” lebontásával kezdődött el az a beruházás, melynek eredményeként 2021 őszén egy teljesen új, a XXI. századi követelményeknek megfelelő, a korszerű oktatási-nevelési munkához nélkülözhetetlen helyiség- és komfortigényt kielégítő iskolaépületben indulhat el a tanév a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Négy alsó és két felső tagozatos tanterem, két szaktanterem, egy egyéni fejlesztő helyiség, egy tanári pihenő, egy szertár és egy általános raktár kapott helyet az új épületben, a tetőtérben négy, hangszigetelt tanteremben tanulhatnak a zeneiskola növendékei. A diákok és pedagógusok kényelmét több vizesblokk szolgálja. Az első emeleten megépített művészeti teremmel együtt az új tanévtől kezdődően valamennyi zeneiskolai óra az intézmény falain belül megtartható lesz, és a nyelvoktatásban rendkívül fontos csoportbontások is könnyebben megoldhatóak. A teljes körű akadálymentesítés is megvalósult, ami a fogyatékkal élők mellett az idősek és a kisgyermekes szülők közlekedését is megkönnyíti.

Az oktatási intézmény új épületének átadása komoly mérföldkő Visegrád számára, mert ez a jelentős korszerűsítéssel járó épületbővítés a városban élők régi vágya volt.

Az első körben 2017-ben megkezdett kivitelezés rendkívül elhúzódott, a kivitelező ugyanis csődöt jelentett, a beruházás sorsa bizonytalanná vált. Eőry Dénes Visegrád 2019-ben megválasztott polgármestere nagy erőket mozgósított azért, hogy a Kormány végül az iskolaépítés támogatása és folytatása mellett döntött. A kivitelezést az új közbeszerzési eljárás során nyertesként kihirdetett Kipszer Fővállalkozási és Tervező Zrt. 2020 októberében kezdte meg, az épület akkor szakértői vélemény alapján mindössze 25%-os készültségű volt. 10 hónapon keresztül, sokszor szombaton és vasárnap is zajlottak a munkálatok, hogy a 2021/22-es tanévet már az új épületben kezdhessék meg a gyerekek és tanáraik. A Kormány által finanszírozott beruházás értéke meghaladja az 1 milliárd Ft-ot.

Fotók: Solti Bernadett / Grósz Gábor

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.