Veszélyes fákat fognak kivágni Szentendrén

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Biztonsági okokból fákat fognak kivágni a város több pontján, így a Duna-korzón és a Bükkös patak mentén is. Nemrég favizsgálati szakvélemény készült, mely alapján egyes fákat gallyazásra, kezelésre, másokat kivágásra jelöltek ki. Ezek között vannak olyanok, melyek egészségesnek látszódnak, de annyira korhadtak, hogy bármikor kidőlhetnek – közölte a szentendrei önkormányzat.

A szentendre.hu-n megjelent tájékoztató szerint a zöld lombkoronájú, kívülről egészségesnek látszó fák is lehetnek menthetetlenek. Ilyenkor a törzs gyakorlatilag már annyira üreges – ez jórészt a kártékony rovarok munkája – hogy viharos időjárási körülmények között a fák simán kidőlhetnek és ezáltal emberéletek is veszélyben lehetnek.

A városvezetés arra is felhívja a figyelmet, hogy erre az állapotra gyakran nem figyelmeztet külső jel, vagy csak kisebb-nagyobb odú, lyuk, keskeny rés látható a fa törzsén. A műszeres vizsgálat azonban – akár a röntgen vagy az ultrahang a humán gyógyászatban – egyértelmű képet és diagnózist ad.

Szentendrén a fészkelési időszak leteltével átfogó vizsgálattal tárták fel a faállomány állapotát. Az eredményről a vizsgálatot végző okleveles faápoló szakmérnök tájékoztatta az önkormányzatot. A vizsgálat során kívülről sérültnek látszó, de jól kezelhető, menthető fákat és belül súlyosan károsodott, nem menthető egyedeket is találtak.

A szakvélemény alapján a Duna-korzón és a Bükkös patak mentén néhány fát ki kell vágni. Csak olyan fákat vágnak ki, amelyek állapotuk miatt veszélyt jelentenek környezetükre. A menthető fák kezelését haladéktalanul megkezdik.

(Forrás: szentendre.hu)

 

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.