Átadták a szentendrei Ferences Gimnázium tornacsarnokát

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Átadták a szentendrei Ferences Gimnázium tornacsarnokát szerdán; az iskolai, városi és egyéb szabadidős sportrendezvényekre alkalmas létesítmény megépítéséhez a kormány 2,15 milliárd forinttal járult hozzá.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében azt mondta, a Ferences Gimnázium a térség meghatározó épülete, közösséget épít nemcsak az iskolán belül, de azon kívül is.

A politikus Külön köszöntötte Györk András képviselőt, mert volt ferences diákként szívén viselte az iskola sorsát az elmúlt években, és ő volt az, aki „első motorként” megadta a segítséget a tornaterem megépítéséhez. Megköszönte a kivitelezőknek és a tervezőnek, hogy egy ilyen csodálatos épületet álmodtak és alkottak meg. Véleménye szerint ez a tornaterem közösséget épít az iskolán és városon belül is, minden szempontból a térségnek egy meghatározó épülete lesz.

„Kedves fiatalok, felelősséggel vagytok a következő nemzedék iránt. Amennyire tudtok, vigyázzatok rá” – fogalmazott.

Megjegyezte, hogy sok munkaóra áll a projekt mögött és hogy a szakemberek a legnagyobb kánikulában, illetve a legnagyobb hidegben is dolgoztak, emiatt tiszteletet érdemelnek.

Ezután Kitért október 6-ára is, hiszen 172 év óta az aradi vértanúkra emlékezünk, majd felolvasta Kiss Ernő altábornagy utolsó szavait. Kiemelte, hogy a kormány az egyházi beruházások támogatásával a Krisztust követő és hazájukat szerető fiatalok nevelését szeretné segíteni. Végezetül arról is beszélt, hogy manapság már több mint 120 ezren járnak katolikus felekezeti iskolába.

Berhidai Piusz ferences tartományfőnök a beruházás megvalósításáért köszönetet mondva úgy fogalmazott, a köszönetnyilvánítás soha nem csak lezárni tud valamit, hanem képes megalapozni a későbbi bizalmat, együttműködést és ilyen módon szolgálni az életet.

Az elkészült csarnok három szintje összesen 3174 négyzetméter, a 20×40 méteres nagytermi pálya mellett az épületben helyet kapott egy kisebb edzőterem is. A lelátókon 260-an férnek el, a csarnok teljes befogadóképessége 1200 fő. Az épületben öltözőket és egyéb kiszolgálóhelyiségeket is kialakítottak, a szomszédos telken egy több mint száz férőhelyes parkoló épült.

A beruházáshoz az iskola fenntartója, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány százmillió forint önrésszel járult hozzá.

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott köszöntőjében arról beszélt, hogy az 1948-as államosításkor „minden zsámolyt kirúgtak az egyházi oktatás lába alól”, és a rendszerváltás után is csak minimális támogatás jutott ezeknek az intézményeknek.

Kiemelte, a kormány 2010 óta elkezdte ezeket zsámolyokat visszarakni a helyükre; most egy zsámoly visszakerült Szentendrére.

Dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, Pest megye 3. számú választókerületének elnöke közösségi oldalán a következőket írta:

„Újabb sikeres fejlesztés valósulhatott meg! Elkészült az iskola sportcsarnoka!

Az új tornaterem alkalmas iskolai és városi rendezvények megtartására is! Az épület kézilabda pálya méretű, oldallelátóval, öltözőkkel és kiszolgálóhelyiségekkel.

Az egyházaknak juttatott kormányzati forrásokkal meg akarjuk erősíteni az egyházi felekezeteket, hiszen azok közösséget építenek és értéket teremtenek a hiten keresztül.

Isten gazdag áldását kérem a Szentendrei Ferences Gimnázium működésére és az ott tanulók, dolgozók életére!”

(Forrás: MTI/dr. Vitályos Eszter közösségi oldala)

(Képek: dr. Vitályos Eszter közösségi oldala / MTI/Kovács Attila)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.