High-Tech tanteremben tanulhatnak a sződi nebulók

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az országban eddig csupán 15 iskola rendelkezik High-Tech tanteremmel, de jó hír, hogy közéjük tartozik a sződi Hunyadi János Általános Iskola is – írja a 0627.hu oldal.

A portál megírta, hogy az intézmény sikerrel pályázott a Sződ Község Iskolai Oktatásáért Közalapítvány segítségével a High-Tech suli programra. Az iskola így 20 millió forint értékben gazdagodott egyebek mellett 3D nyomtatóval, tanári és tanulói laptopokkal, dokumentumkamerával, lézervágóval. Az országban eddig mindössze 15 iskola rendelkezik High-Tech tanteremmel, köztük most már a Váci járáshoz tartozó sződi intézmény is.

„Természetesen ez nagy felelősség. Három kollégánk köteleződött el, hogy kiképzi magát. Mert nem elég az eszközök megléte, azokat jól és szakszerűen kell használnunk. Eddig nem volt szükségünk 3D nyomtatásra, vagy lézervágó használatára, de mindezek megtanulása az egész tantestület és tanulóink feladata”- fogalmazott a község lapjában, a Sződiek Híradójában Kas Erika igazgató.

A 0627.hu ismertette, hogy a High-Tech Suli Program célja, hogy digitális tantermek kialakításával és a szükséges háttértudás biztosításával korszerű, 21. századi oktatást biztosítsanak a gyerekek számára. A High-Tech suli programban a hagyományos, padsoros elrendezésű tantermektől eltérő környezet létrehozásával különböző pedagógiai szituációk alakíthatóak ki és váltogathatóak akár a tanóra közben is. A csoportmunkát támogató teremelrendezés növeli a tanulók aktivitását. A digitális tábla nemcsak látványosabbá, követhetőbbé teszi a tanórákat, de lényegesen megkönnyíti a tanár munkáját, miközben lehetőséget ad a tanulók saját munkájának bemutatására az osztálytársaik számára is.

A tanári laptop a digitális tanóra központja, ahonnan a tanár vezeti az óra menetét. A laptop fontos kiegészítői a webkamera, a mikrofon, valamint a dokumentumkamera, megvilágított tárgylappal, nagyító és stop motion funkcióval, amely lehetővé teszi kisebb tárgyak, eszközök, minták látványos bemutatását. Felső tagozatban a tanulás legjobban használható kiegészítő eszköze a laptop, hiszen a tanulók ebben a korban már önállóan írnak, olvasnak, illetve önállóan vagy csapatban, maguk is állítanak elő különböző produktumokat, prezentációs tartalmakat.

A tanulói eszközöket töltésre is alkalmas, zárható tárolószekrény kíséri. A különböző oktatási célú robotok, mint például a LEGO EV3 Mindstorms egységek széleskörűen használhatóak a matematikai és digitális kompetenciák fejlesztésére. Az oktatási célú robotok használata közben a tanulók sok olyan készséget, kompetenciát is elsajátítanak, mint a szabályfelismerés, szabályalkotás, szabálykövetés, a csoportmunka összehangolása, a különböző szerepekben való együttműködés, algoritmizálás, programozás.

A mikrokontrollerek, bár nevükben sci-fi kütyüknek tűnnek, de valójában nagyon egyszerű elektronikus szabályozó eszközökről van szó, amelyek könnyen programozhatóak. Gyakorlatilag mindent ilyen kis elektromos egységek vezérelnek körülöttünk az autóbuszok leszállásjelzőjétől a mikrohullámú sütő menüjéig. Az eszközök játékos felületén keresztül a gyerekek jobban megérthetik, hogy hogyan működik a világ ma. A 3D nyomtatók digitális modellekből képesek valós, 3 dimenziós tárgyat alkotni. A 3D nyomtatók segítségével a gyerekek az alkotás egy új szintét tapasztalhatják meg, amelyen csak a fantáziájuk szab határt az alkotásnak.

A fizikai tárgyak alkotása a szemléltetésen túl a geometria, fizika, sőt a kémia és a biológia tananyagának is a könnyebb megértését, feldolgozását segítik elő. A program megvalósításának kulcspontja a pedagógusok kiválasztása, képzése és ösztönzése. Az európai szinten is kiemelkedő technikai felszerelés mellett a programban résztvevő pedagógusok külön képzésben és anyagi támogatásban részesülnek.

A High-Tech Suli 2020-ban meghirdetett pályázatára 115 iskola jelentkezett, közülük első körben öt nyertest választottak ki. A Mészáros Csoport jóvoltából Bodrogkeresztúron, Budakalászon, Hódmezővásárhelyen, Hévízgyörkön, valamint Szögligeten valósulhatott meg európai szinten is kiemelkedő digitális tanterem, amelyet az öt iskolában közel 2000 diák használhat majd. A második körös pályázatban tíz iskola nyert, köztük a sződi Hunyadi János Általános Iskola is.

(Forrás és kép: 0627.hu)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.