Nemzet Művésze lett Aknay János

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Idén hat alkotó, köztük a Szentendrén élő Aknay János festőművész nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat. Dr. Vitályos Eszter közösségi oldalán gratulált a művésznek, majd megjegyezte: „Az óriások köztünk élnek!”

Az MTI beszámolója szerint  prof. dr.   Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjátadón hangsúlyozta: a magyar kultúra több gyökérből táplálkozik és ez adja a sokszínűségét, erősségét. Különféle kultúrák hatottak egymásra ezáltal egy olyan új minőség jött létre, egy olyan színfolt, amely máshol nem található.

„Önök ennek a kultúrának a képviselői, akik értékteremtő tevékenységükkel idolokká, példaképpé váltak” – méltatta a díjazottakat a miniszter.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy a Nemzet Művésze címet nyolc évvel ezelőtt alapította az akadémia az Országgyűlés kezdeményezésére a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A nemzet művésze címet egy időben legfeljebb 70-en birtokolhatják, és a díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület létrejöttének évfordulóján adják át.

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2021-ben Aknay János festőművésznek, András Ferenc filmrendezőnek, Maurer Dóra grafikus-festőművésznek, Reviczky Gábor színművésznek, Sapszon Ferenc karnagynak, zeneszerzőnek és Zádori Mária énekművésznek ítélte oda az elismerést.

Dr. Vitályos Eszter, Pest megye 3. számú választókerületének elnöke, országgyűlési képviselő a közösség oldalán gratulált a szentendrei díjazottnak.

„Köszönöm neked János, hogy bölcsességeddel, hazaszereteteddel és gondolatébresztő alkotásaiddal utat mutatsz, valamint köszönöm, hogy alapítótársam vagy az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetségben” – írta, majd hozzátette: úgy véli, nem is kerülhetett volna jobb helyre ez az elismerés.

(Forrás: MTI/Dr. Vitályos Eszter közösségi oldala)

(Kép: dr. Vitályos Eszter közösségi oldala)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.