Néhány napig még látogatható a Nagylátószög – 120 éves a magyar film kiállítás

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A film maga, hiába nevezhető viszonylag fiatalnak a többi művészeti ághoz képest, immáron igen nagy történeti múltra tekinthet vissza: a kezdeti optikai médiumoktól (mint amilyen a gyors pörgetésen alapuló taumatróp, vagy stroboszkóp), a fényképezésen keresztül eljutottunk a mozgás megragadásáig, a felvett jeleneteken át, a mozi megszületéséig. Ízelítő a Ludwig Múzeumban látható Nagylátószög –  120 éves a magyar film című kiállításról.

A magyar filmtörténet esetében a történelem és a film szimbolikusan egybekapcsolódik egymással: a legelső filmvetítésre 1896-ban került sor, a Royal Kávéházban, melynek során az egybegyűltek Lumiere-filmeket tekinthettek meg. Ezt követően amolyan kisipari filmkészítés vette kezdetét, miután a legelső magyarországi felvételek a millenniumi ünnepségen készültek. Kis technikai hiba is csúszott a dologba, mivel Ferenc József császár fejét véletlenül „levágták”. Az első magyar filmet (melynek hála, idén már a magyar film 120. évét ünnepelhetjük) 1901-ben, az Uránia Tudományos Színház ismeretterjesztő előadásán rögzítette Zsitkovszky Béla, a tetőteraszon: a felvételen még maga Blaha Lujza és Fedák Sári is felbukkannak. A film A táncz címet kapta.

Ezután jelent meg a rendszeres híradó-és dokumentumfilm készítés, majd, az első magyar filmgyártó cégek (mint amilyen a Hunnia Biográf, vagy később a Star és az Astra) fellendült a játékfilmgyártás, egyre-másra készültek a némafilmek, idővel persze a hang rögzítése is lehetővé vált… Hosszú lenne felsorolni mindent.

Aki igazán kíváncsi, és szeretne többet megtudni eme évek minden érdekességéről, az adott kor kiemelt filmjeiről, sztárjairól, avagy miként hatott a társadalom és politika a játékfilmek készítésére, annak mindenképp érdemes felkeresnie és megtekintenie a Nagylátószög kiállítást, mely még egy hétig, november 14-ig lesz elérhető, Budapesten, a Ludwig Múzeumban. A kiállítás során a közszemlére tett képek mellett a vetítések is nagy szerepet játszanak, a teljesebb kép elnyerése érdekében, illetve, egy külön teremben az eddig elnyert díjak (Oscar, Golden Globe, Arany Medve, stb.) is kiállításra kerültek, avagy különféle filmes jelmezek, kosztümök, esetleg valamely elismert művésznő estélyije is szemügyre vehető.

Amennyiben sikerült felcsigázni az érdeklődést, ne habozzon: a kiállítás hamarosan bezár, amennyiben pedig szeretnénk egy mindenre kiterjedő, átfogó képet kapni a magyar filmtörténet eddigi évtizedeiről, úgy erre a Nagylátószög tökéletes választás lehet!

Szöveg: Héjas Anna

Illusztráció: Fortepan/Markovics Ferenc

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.