Animációs film formájában dolgozzák fel a Csongor és Tündét: megérkezett az előzetes

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Noha a Csongor és Tünde című animációs film bemutatójára még közel két évet kell várni, némi ízelítőt nemrégiben kaphattunk a legendás rendező, Darday Attila tervei alapján készülő alkotásból.

Vörösmarty Mihály drámai költeménye talán sokakban ébreszthet fel elfeledni vélt emlékeket, a középiskolai irodalom órákról. A mű, noha a későbbiekben több feldolgozást is megélt – elsőként 1866-ban állították színpadra, részleteket bemutatva belőle, a Színi Tanoda közreműködésével –, és ma már a klasszikus irodalom egyik remekeként tartják számon, alkotójának életében maga a kiadatás sem ment zökkenőktől mentesen, azt pedig, hogy színpadon lássa viszont remekét, sosem érte meg.

Az elmúlt évtizedek, évszázadok során viszont sokan, sokféleképpen adaptálták: többek közt Weiner Leó és Márkus László, valamint Zsurzs Éva forgatott belőle játékfilmet, de a színházi repertoároknak is visszatérő darabja. Illetve, Ligeti Miklós, szobrász, készítette azt a két, a dráma főszereplőjét megformáló emlékművet, melyek ma a Budavári Palotában tekinthetőek meg.

Darday Attila – kinek nevéhez olyan, méltán ismert és elismert animációs filmek kötődnek, mint a Vuk, a Ludas Matyi, vagy a Szaffi –, éveken át dédelgetett álma válik hamarosan valóra: a rendező tervei, valamint képes forgatókönyveinek felhasználásával, illetve özvegyének,  Henrik Irénnek a közreműködésével vette kezdetét egy animációs feldolgozás, a drámai költeményből.

Noha a teljes műre még várni kell egy ideig – az előzetes bejelentések alapján leghamarabb 2024 őszén kerül forgalmazásba a kész film –, némi betekintést már kaphattunk belőle: a napokban osztottak meg egy teaser trailert a Youtube felületén, Ördögség cím alatt, mely a film nyitójelentét tartalmazza.

A mindössze két és fél perces videó alapján sem túlzás kijelenteni: az animációs alkotás méltó darabja lesz  Darday örökségének. A szép animáció, a kellemes narrátori kíséret, a szórakoztató előadásmód azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy mind azok, akik valaha a rendező filmjein cseperedtek fel, mind az azokkal még csak most ismerkedő, új generáció, felhőtlenül szórakozik majd a készülődő játékfilmen.

 (Borítókép: Nemzeti Filmintézet)

Héjas Anna

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.