Megújulnak a Skanzen malmai

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Határon átnyúló együttműködés keretében élednek újjá a szentendrei Skanzen egyedülálló, népi építészeti értékeket képviselő malmai és a szlovákiai Tallós település vízimalma. Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló Molnárság – elődeink elfeledett mestersége címet viselő fejlesztés során olyan ipartörténeti műemlékek válnak működőképessé, amelyek elődeink rég elfeledett tudásával ismertetik meg az érdeklődőket.

A projekt egyszerre támogatja a kulturális örökségeknek és annak a természeti környezetnek a népszerűsítését, ahol ezek a műemlékek találhatóak. A Duna mentén, gyönyörű természeti környezetben felfedezhető malmok közös európai kulturális örökségek, amelyek nemcsak ipartörténeti, néprajzi jelentőségűek, hanem a táplálkozáskultúra szempontjából is fontos szerepet töltenek be a Kárpát-medencében.  A fejlesztés során teljes egészében – mechanikai berendezéseivel együtt – rekonstruálják a Szabadtéri Néprajzi Múzeum malmait és működőképessé válik a Kis-Duna menti Tallós település vízimalma.

A Skanzenben öt különböző típusú malom reprezentálja a molnár mesterséget, így az érdeklődők egy helyszínen ismerkedhetnek meg a malomtípusokkal és azok jellegzetességeivel.  A Skanzen Felső-Tiszavidék tájegységében szárazmalom, az Alföld tájegységben szélmalom, a Bakony, Balaton-felvidéken vízimalom, a Kisalföldön tipró- és darálómalom található, amelyek működőképessé tételével egy rég elfeledett mesterség sokszínűsége válik a látogatók számára kézzelfoghatóvá.  Az interaktív elemek a szórakoztatva tanulás részét képezik majd, ahol a tudásátadás és élményszerzés egyszerre valósulhat meg. Az ipari rekonstrukciónak köszönhetően a következő generáció is működés közben élheti át, hogyan őrölték a gabonát az előző századokban és könnyen megértheti a különböző malomtípusok közötti különbségeket.

A malomépületek rekonstrukciója mellett a környező infrastruktúra fejlesztése és látogatóbaráttá tétele is megtörténik. Tallóson látogatóközpont épül és felújítják a vízimalomhoz vezető utat, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban kerékpártároló és vasúti remíz létesül a pályázat részeként.

A program során közös workshopok, konferenciák, kiadványok dolgozzák fel a határokon átívelő malomipar történetét. A malmok és a molnárság történetét bemutató kiállítások mellett bringa- és vonattúrákat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervez a szentendrei Skanzen és a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat.

A fejlesztés megvalósulásához az Európai Regionális Fejlesztési Alap 514 438,7 Euró támogatást biztosít.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.