Danilo püspökre emlékeztek Szentendrén

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Kedves és megtisztelő meghívást kaptam szerb barátaimtól Danilo püspök halálának huszadik évfordulója alkalmából a szentendrei Szerb Egyházi Múzeumba” – közölte közösségi oldalán dr. Vitályos Eszter.

Térségünk országgyűlési képviselője azt írja: azt már Danilo püspök eltávozásakor tudni lehetett, hogy olyan űrt hagy maga után a szerb ortodox egyházban, amelyet hosszú évekig nehéz lesz betölteni, részint kivételes intellektuális képességei, részint emberi közvetlensége miatt.

Véleménye szerint felsorolni is nehéz, mi mindent tett a Budai Egyházmegye püspökeként. Munkája nyomán újra megindult a hitoktatás. Az állam szerződést írt alá a szerb egyházzal a kártalanításról, továbbá megkezdődött az egyházi tulajdonok visszaszolgáltatása.

„De, ami számomra a legmegkapóbb: a köréje gyűlt emberekhez nem csupán beszélt, de saját életével is megmutatta, miként szolgáljunk Istennek és népünknek, hogy ezáltal betöltsük életünk értelmét és célját. Még egyszer köszönöm a kedves meghívást!” – tette hozzá.

Dr. Danilo Krstić püspök 1927. május 13-án született Újvidéken, általános és középiskolai tanulmányait is szülővárosában végezte. Sorbonban szerzett diplomát összehasonlító irodalomtudomány szakon, ezt követően pedig Szent Sergej Radonješki Pravoszláv teológiai intézetében diplomázott le. Doktori disszertációját a Harward Egyetem Teológiai Karán védte meg, és 1968-ban a teológia doktora lett. 1988-ban a budapesti székhelyű budai egyházmegye érsekévé válaszották. A Szerb pravoszláv Egyház Konzervációs Akadémiájának alapítói között tartják számon, a Szerb pravoszláv egyház egyik legműveltebb püspökének tartják. 2002. április 20-án hunyt el Szentendrén.

(Forrás és kép: dr. Vitályos Eszter közösségi oldala/visithusrb.com)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.