Giro d’Italia: életre szóló élményeket szereztünk a visegrádi befutónál

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Május 6-án, pénteken hatalmas eufória közepette ért célba a Dunakanyar szívében a Giro d’Italia mezőnye, köztük a pilisvörösvári Fetter Erik, és két honfitársa, Valter Attila, illetve Peák Barnabás. Helyszíni beszámoló az első etap befutójáról.

„Jó napot kívánok! Hová mennek?” – kérdezte tőlünk egy rendőr a Sirály étteremnél. Közöltük, hogy a Silvanus hotelhez tartunk, hogy átvegyük az akkreditációnkat, mire elengedett bennünket és jó utat kívánt. A csúcstámadás közben még háromszor állítottak meg, de az ellenőrzőpontokon pár másodperces várakozás után már tovább is haladhattunk.

A parkolás közben társammal együtt azt beszéltük: jó-jó, van nekünk egy Tour de Hongrie nevezetű versenyünk, de bizony most a világ második legrangosabb kerékpáros viadala érkezett hazánkba, így érthető az előkészület. Útközben egyébként láttuk, amint felállítják a 20-15-10-5 kilométeres kapukat, illetve a különböző táblákat is kihelyezték, melyek segítették a kerékpárosok tájékozódását.

A futamra először a hotelben hangoltunk, a tévén nyomon követtük, hogy haladnak el Tárnoknál. Ahogy az élen álló két olasz, és a tőlük jócskán lemaradt boly közeledett felénk, úgy érkeztek meg Visegrádra is a nézők, a fotósok és az újságírók.

16 órakor már nagy tömeg tartózkodott a hegytetőn, többen a fűben pihenve a nagy kivetítőn keresztül követték az eseményeket. Úgy egy órával a befutó előtt már el kellett foglalnunk a helyünket a célnál, a kerítésnél, ugyanis félő volt, hogy ha késünk, akkor nem a bringásokat, hanem a belógó kezeket és fejeket tudjuk majd megörökíteni.

A szurkolók többszöri hangpróbát is tartottak – biztatták Valter Attilát –, mi pedig próbáltuk a megfelelő beállítást kitalálni a gépeinken. Eközben megérkezett térségünk országgyűlési képviselője, dr. Vitályos Eszter is, aki Eőry Dénes polgármesterrel együtt fontos szerephez jutott az eredményhirdetéskor.

„Fetter Erik is bukott…” – kiabálta a speaker a mikrofonba, mikor kiderült, hogy a pilisvörösvári versenyző is érintett volt a hármas ütközésben a visegrádi főúton. Szerencsére folytatni tudta a futamot és sikeresen áthaladhatott a célvonalon.

Egyébként az utolsó pár kilométeres kaptató megtette a hatását, a mezőny kellőképpen eloszlott, aranyéremre ácsingózó bringások kaptak új erőre. Láttuk, amint Caleb Ewan a cél előtt egy hatalmasat borult – a bringás jó 15-20 másodpercig feküdt az aszfalton. Az első helyet a holland Mathieu van der Poel szerezte meg, aki az utolsó métereken gyűrte le az eritreai Biniam Girmayt.

Valter Attila 29. helyen végzett, Fetter Erik 112. lett, míg Peák Barnabás a 167. helyen ért célba. A továbbiakban is drukkolunk mindhárom versenyzőnek, titkon bízunk abban, hogy a pilisvörösvári bringás is beférhez a TOP 30-ba!

Az eredményhirdetés alkalmával a győztes háromszor állhatott dobogóra, a második helyezett bringás egyszer állt fel a pódiumra. Az összetettben élen állónak járó rózsaszín, a pontverseny listavezetőjének ciklámen, és a hegyi pontverseny első helyezettjének kék mezét is a holland sportoló vehette fel. A legjobb fiatalnak járó fehér trikó Biniam Girmay-é lett. Természetesen a pezsgőzés sem maradt el, van der Poel még a szemét is majdnem kilőtte a kupakkal, sőt a fotósok sem úszták meg szárazon.

Gyermekként mindig siettem haza az iskolából, hogy kövessem az Eurosporton a Tour de France-t, vagy a Giro-t. A földrajz kedvelőjeként azt szeretem bennük, hogy a közvetítések alkalmával érdekességeket tudhatok meg a két országról. Nos, most úgy érzem, mi adtunk egy kis ízelítőt a világnak arról, hogy milyen szép helyen élünk.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.