Döglött halak a Dunán: nincs szó tömeges pusztulásról

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Nincs szó mérgezésről, betegségről, sem tömeges halpusztulásról” – jelentette ki közösségi oldalán a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (FŐHESZ) reagálva azokra a bejelentésekre, melyeket a Duna partján talált döglött halak miatt kaptak.

A szervezet tájékoztatása szerint a partra sodródott haltetemek főleg az öblökben található meg nagy számban. Ez a jelenség egy természetes folyamat eredménye, amely során a télen elhullott gyengébb, idősebb, sérült halak a víz hőmérsékletének emelkedésével, tavasszal, a felszínre kerülnek.

Főleg az idegenhonos fajok, döntő többségében busák vannak jobban kitéve a körülményeknek. Azt is írták, hogy évenként változik az elhullott halak mennyisége: egyszer több, máskor kevesebb számban figyelhetők meg a tetemek.

„Tehát nincs szó mérgezésről, betegségről, sem tömeges halpusztulásról, hanem sok elhullott egyed, a hirtelen hőmérséklet emelkedéssel egyszerre került a felszínre. Halőreink folyamatosan dolgoznak azon, hogy összeszedjék és elszállítsák a tetemeket, de kérjük a horgászok türelmét, amíg ez a folyamat teljesen le nem zajlik, minden nap kerülnek elő és sodródnak partra újabb példányok” – említették.

(Forrás és kép: FŐHESZ)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.