Nyolcvan éves lett Fónagy János, az első Orbán-kormány minisztere

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ma ünnepli 80. születésnapját Fónagy János miniszterhelyettes úr!” – közölte a jó hírt július 11-én, hétfőn közösségi oldalán dr. Vitályos Eszter, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője.

Fónagy János 1942. július 11-én született Budapesten. 1962-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, amit 1966-ban végzett el, két évvel később ügyvédi-jogtanácsosi szakvizsgát tett.

Kezdetben csónaképítő asztalosként, majd csúcsíróként dolgozott, az egyetem után ügyvédjelöltként, majd az Ózdi Járási Tanácsnál a mezőgazdasági osztályon igazgatási csoportvezetőként tevékenykedett. A jogtanácsosi szakvizsgát követően jogtanácsos volt 1981-ig a putnoki mezőgazdasági termelőszövetkezetnél (mgtsz), majd 1988-ig vezető jogtanácsosa az Ózdi Kohászati Üzemeknél.

Fokozatosan lépett feljebb a ranglétrán, hiszen1984 és 1986 között a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese, majd 1989-ig a marketing szakágazat igazgatója volt. 1989 és 1998 között a Régió Ózdi Szerkezetfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett.

1993-ban belépett a Fideszbe, 1994-től a Fidesz Országos Választmány tagja. 1994 és 2002 között a Fidesz ózdi elnöke volt. A párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének alelnöke volt 1994 és 1998 között. Ugyanebben az időszakban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagja, 1995-től a ciklus végéig társadalmi alelnöke volt.

Az 1998-as országgyűlési választáson pártja Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listájáról bekerült az Országgyűlésbe. Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkárává nevezte ki, majd 2000. február 1-jétől a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt. 2000. december 1-jén kinevezték közlekedési és vízügyi miniszterré Nógrádi László lemondása után. Posztját a 2002-es kormányváltásig viselte.

A 2002 országgyűlési választáson újra mandátumot szerzett, szintén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listáról (mindkét alkalommal az ózdi egyéni választókerületben indult sikertelenül). A gazdasági bizottság alelnökévé választották. A 2002 őszén megrendezett önkormányzati választáson újra bekerült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlésbe.

A 2006-os országgyűlési választáson már mint budapesti egyéni jelölt indult, a VII. kerületben. Mandátumot pártja fővárosi területi listájáról szerezve került be az Országgyűlésbe. Az önkormányzati választáson bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe és a Fidesz-frakció helyettes vezetőjévé választották.

A Fidesz budapesti választmánya 2007. június 22-én a párt budapesti elnökévé választotta. A 2010-es országgyűlési választásokon Budapest 10-es számú egyéni választókerületében szerzett mandátumot.

2010 júniusában az újonnan alakult Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárává nevezték ki. 2012. május 1-jei hatállyal a közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztossá nevezték ki egyéves időtartamra. 2018. május 22-étől – a negyedik Orbán-kormány megalakulását követően felállított – Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára.

„Az ünnepeltet Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár úrral közösen köszöntöttük fel, mégpedig Miniszterelnök úr köszöntő levelével, és egy üveg igazi, a választókerületünkből, Tahitótfaluból származó Epervérrel! Kedves Képviselőtársunk! Isten éltesse, erőben, egészségben sokáig!” – ezekkel a szavakkal köszöntötte közösségi oldalán dr. Vitályos Eszter Fónagy Jánost.

(Forrás és kép: dr. Vitályos Eszter közösségi oldala/Wikipédia)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.