Négy és fél százalékos nyugdíjemelés jön novemberben

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Megemelte a kormány a nyugdíjakat, a 4,5 százalékos emelés visszamenőleg, januártól érvényes – derül ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből, írja a Magyar Nemzet. Mindemellett jön a nyugdíjprémium is!

Az arra jogosultak novemberben már az emelt összeget kapják, a visszamenőleges emelést pedig egy összegben, szintén a novemberi folyósításkor kapják kézhez. Az emelés érinti többek között az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat, az árvaellátást és a rokkantsági nyugdíjat is.

Idén összesen 13,4 százalékkal emelkedik a magyar nyugdíjak mértéke, ugyanis a januári 5 százalékos emelést egy júniusi, 3,9 százalékos emelés is követte. Az emeléseket a magas háborús infláció indokolja.

Szintén a szerdai közlönyből derült ki a nyugdíjprémium összege. Ha ugyanis az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot és tartható a költségvetési egyenleg, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg – emlékeztetett rá az mfor.hu cikke alapján a Mandiner.

Ennek kiszámításához a kormány most közzétette a szükséges szorzószámot, ami 0,5 lett. A kormány tehát 4 százalékos éves gazdasági növekedésre számít. Ez alapján a legtöbben egyszer 10.000 forintos emelésre számíthatnak.

Forrás: Magyar Nemzet / Mandiner / Origo
Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.