Közös energetikai beruházási terv Szentendre és Újpest önkormányzatával

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat vezető partnerként Újpest és Szentendre önkormányzatával konzorciumban támogatást nyert egy átfogó, energiahatékonysági Beruházási Koncepció kidolgozására. Legklímabarátabb kerületként számunkra kiemeten fontos az energiahatékonyság és a fenntarthatóság, ezért pályáztunk a European City Facility – „Városokkal a városokért” európai uniós program 2021. évi felhívására, pályázatunkat végül pozitívan bírálták el.

A döntés értelmében a konzorcium támogatást nyert egy átfogó, energiahatékonysági Beruházási Koncepció kidolgozására, amely alkalmas jövőbeli pénzügyi források (közvetlen EU-s, állami, önkormányzati, magán) bevonásának megalapozására az energiahatékonyság és a megújuló energia terén, mindhárom önkormányzat területét érintően.

A Támogató szervezet az Energy Cities, a helyi önkormányzatok európai szövetsége az energiaátalakulás terén, amely szervezet 30 ország 1000 városát tömöríti. A szervezet minden érintett országban nemzeti szakértőket biztosított a nyertes EUCF-projektek szakmai és adminisztratív támogatására. A hazai EUCF-szakértő a GreenDependent Intézet szakértője.

A támogatás 60 ezer euró, amelyet Óbuda-Békásmegyer, mint konzorciumvezető kapott meg, ugyanakkor a konzorciumi megállapodás értelmében a megosztásra kerül az említett önkormányzatok között.

Három pillérből áll a koncepció:

  • megújuló energiák (elsősorban napenergia) hasznosítása,
  • komplex energetikai felújítások lakóépületek, közintézmények és egyéb önkormányzati intézmények esetében,
  • hőszivattyú alkalmazása a gáz kiváltására.

A beruházás célja, hogy a három Önkormányzat területén minél hatékonyabban használják fel az energiát, illetve minél több megújuló energiát termeljenek a helyi igények kielégítése céljából. A projektek gazdasági előnyeit az épülettulajdonosok/bérlők, illetve a közműszolgáltatók fogják közvetlenül érzékelni. A csökkenő fosszilis energiahordozó-felhasználásnak köszönhetően javulni tud a térség levegőminősége is.

A projekt részeként megtörténik számos óbudai és újpesti lakóépület komplex felújítása (szigetelés, nyílászárócsere, fűtési rendszer korszerűsítés). A lakóépületek többségében az épületek fűtési rendszerét (részben, vagy teljes mértékben) megújuló energiára fogják alapozni.

Forrás: obuda.hu

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.