A kollagén és pozitív hatásai

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gyakran szembejön velünk a kollagén (collagen) mint bőrfiatalító anyag, amelynek mennyisége az idő előrehaladtával csökken a szervezetben, ezért ajánlják a fogyasztását különböző krémek és táplálékkiegészítők formájában azoknak, akik bőrük öregedését kívánják lelassítani. A kollagén azonban sokkal több jelentőséggel bír ennél. Az emberi test leggyakrabban előforduló fehérjéje. Neve a “ragasztó” jelentésű görög “kólla” és a “valamit termel” jelentésű “gène” szavakból származik. Nem véletlenül nevezik tehát a test “ragasztójának”: a test szilárdságáért felel, különböző típusai nagy százalékban képezik az inakat, a bőrt, a csontokat, porcokat; megtalálható a fogakban, a kötőszövetben, még az izmokban is. A szervezetünk teljes fehérjeállományának 30%-a kollagén.

Nézzük tehát, milyen pozitív hatásai vannak a kollagénnek a test különböző részein, és miért érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelően pótoljuk a hiányát szervezetünkben.

A bőr

A felső bőrrétegek jelentős részét a kollagén teszi ki. A bőr rugalmasságáért és feszességéért felel, gondoskodik hidratáltságának megőrzéséről, támogatja a bőrsejtek újratermelődését. Az évek alatt természetes módon tapasztalhatjuk a bőr fokozatos, enyhe ráncosodását, megereszkedését. Ennek oka az, hogy a 20as éveink után elkezd lelassulni a kollagén képződése a szervezetünkben. Azonban nemcsak az idő, hanem az UV-sugárzás, a stressz, az alváshiány, a dohányzás, és az alkohol is nagy szerepet játszanak ebben a folyamatban. A bőr sérülésekor is a kollagén az, amely a gyógyulási folyamatért felelős. A heg, amely a vérzést elállítja a véralvadás aktiválásával, nagyrészt kollagénből áll, tehát a hiánya a szervezet gyógyulási képességét is rontja. A kollagénkészítmények a kollagénszint növelésével javítják a bőr rugalmasságát és hidratáltságát, csökkentik a ráncosodást, megakadályozzák az arcbőr érdessé válását, a korai bőrereszkedést, UV-károsodást.

A haj

A kutatások alapján a kollagénről az is elmondható, hogy a haj egészségét is javítja: megakadályozhatja vagy lassíthatja a haj hullását, töredezését, elvékonyodását, sőt, még az őszülését is.

A köröm

A körmök növekedését is támogatja azáltal, hogy erősíti a köröm szerkezetét, megakadályozza töredezését.

A csontok

A kollagénnek nem csak kívülről látható hatásai vannak. A kalciummal együtt fejti ki igazán a csontokra ható pozitív tulajdonságait, ugyanis bár önmagában is javítja a csont anyagcseréjét a csontképző sejtek stimulálásával, emellett a kalcium felszívódását is segíti, amely köztudottan nélkülözhetetlen a csontok számára. A kettő együtt növeli a csontok ellenállóképességét.

Porcok, inak, szalagok

Nem véletlen, hogy az ízületi problémákkal rendelkezőknek gyakran ajánlják a kollagénpótlást. Mivel az inak és porcok nagy százalékát a kollagén alkotja, ezért hiánya a rugalmasság elvesztését, ízületi fájdalmakat okozhat. A kollagén pótlása nemcsak az inak, szalagok épségének megőrzésében segít, de a fájdalmat és duzzadást is enyhíti.

Megemlíthetjük még a kollagén nem elhanyagolható szerepét az izomzat, a belek, a szem, a szív és az agy egészséges működésében is. Sorolhatnánk még a kollagén számtalan pozitív hatását, de ezen a ponton egyértelmű, hogy minden korosztálynak érdemes odafigyelnie a megfelelő kollagénbevitelre. Megtehetjuk ezt kollagéndús ételek fogyasztásával (marhahús, zselatin, tojásfehérje, csirkehús, bogyósgyümölcsök, leveles zöldségek, hüvelyesek, stb.) illetve különböző táplálékkiegészítők is rendelkezésünkre állnak por, tabletta, vagy éppen kellemes ízű ital formájában.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.