Arany érdemkeresztet kapott Zebegény és Sződ polgármestere

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alkotni és gyarapodni csak békében és biztonságban lehet – hangsúlyozta Rétvári Bence, miniszterhelyettes a Belügyminisztérium az 1848-as forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából megrendezett központi ünnepségén 2023. március 13-án.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: már a márciusi ifjak is megfogalmazták a 12 pontban a követeléseiket annak jegyében, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés.  A 10. pontban azt is megfogalmazták, hogy „magyar katonáinkat ne vigyék külföldre”. Rétvári Bence rámutatott: a 175 évvel ezelőtt megfogalmazottak ma is aktuálisak.

Utalva a Nemzeti dalra, az államtitkár azt mondta: az elmúlt években azt érezhettük, hogy talpra álltunk, ugyanakkor nemzetünk meghatározója az állandó küzdelem a szuverenitásért, aminek oka az ország földrajzi elhelyezkedése, valamint demográfiája. Az önálló döntés megőrzéséért mindig küzdeni kell, mindig lesznek olyan birodalmi törekvések, amelyek azt veszélyeztetik – fogalmazott. Mi magyarok, a béke szigete kívánunk lenni Európában – fogalmazott.

„A nemzeti ünnepen nem csak emlékezünk, hanem kitüntetjük a jelenkor nagyjait is, egy-egy ilyen kitüntetés elismerése annak, hogy a díjazottak többet tettek hozzá a nemzetünkhöz” – tette hozzá az államtitkár. Rétvári Bence felidézte Széchenyi István szavait, miszerint „akit magyarnak teremtett az Úristen, és nem fogja pártját nemzetének – nem derék ember”. Az államtitkár felidézte Kossuth Lajos azon gondolatát is, amely szerint a szabadság megerősítéséhez békés körülményekre van szükség.

Az ünnepségen 105-en részesültek elismerésben, a kitüntetéseket Pintér Sándor belügyminiszter adta át. Az elismerésben részesültek névsora itt olvasható.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozatát adományozta a településért végzett odaadó munkája, valamint példaértékű hagyományőrző és közösségépítő tevékenysége elismeréséül Hutter Jánosné asszonynak, Zebegény polgármesterének, valamint a község érdekében végzett több mint két évtizedes településvezetői munkája elismeréséül Hertel László úrnak, Sződ község polgármesterének.

Borítókép, forrás: kormany.hu

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.