Február másodika, a Sárkány Felemelkedése

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A kínai hagyományos kultúrában a holdnaptár februárjának második napját „Sárkány Felemelkedése” néven ismerik, ami az ősi Kínában a „Huszonnyolc Csillagkép” elméletéből ered.

Az égbolt négy tájegységre osztva, amelyek mindegyike egy-egy mitikus lényhez kapcsolódik, közülük a „Keleti Zöld Sárkány” hét csillagképből áll. A „Zöld Sárkány hét csillaga” ciklusa pontosan illeszkedik az éves mezőgazdasági ciklushoz. A kora tavaszban, amikor a „sárkány szarva” vagyis a sárkány szarvának csillaga felbukkan a keleti horizonton, a Sárkány teste még a horizont alatt rejtőzik, csupán a feje látszik ki, amit az ősi kínaiak „Sárkány Felemelkedése”-ként ábrázoltak.

Ezen a napon az esőzések gyakorisága növekszik, a természet fokozatosan éled, a növények kihajtanak, ez az év legalkalmasabb napja a vetésre. A gazdálkodók számára a tavaszi munka legfontosabb eleme az eső. Az ősi Kínában általánosan elfogadott nézet volt, hogy az eső kezelése a „Sárkány Király” feladata, így az emberek mindenféle módon próbálták felébreszteni a „Sárkány Király”-t, hogy időben hozhassa meg az esőt, így az új évben remélhetőleg kedvező időjárás és bőséges termés vár rájuk.

Később a „Sárkány Felemelkedése” mezőgazdasági időjárási jelenségből népi ünneppé alakult. A sárkány, mint az esőt hozó szerencsés mítikus állat, a népi tisztelet tárgya lett, és természetesen létfontosságú szerepet játszott a mezőgazdasági termelésben. Így a „Sárkány Felemelkedése” napján számos szokás alakult ki, az év kedvező időjárását és a bőséges termést kívánva.

A „Sárkány Felemelkedése” napjával kapcsolatos népi szokások számosak. Ezen a napon Shandong tartományban az emberek hagyományosan fritőzött rizskorongot esznek, „skorpió babot” sütnek, és „sárkány fejét borotválják” formájában kívánnak egészséges, békés évet. Mivel a rizskorong neve (niángāo) hangzásban megegyezik a „magasabb életkor” kifejezéssel (niángāo), az emberek a rizskorong sütésével és fogyasztásával fejezik ki reményeiket az új év számára, kívánva, hogy munkájuk és életük egyre magasabbra törjön.

Borítókép grafika: Molnár Roland

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.