Shen Xian kulturális öröksége: a Chaosheng bambuszló sárkány lámpása

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Qing-dinasztiából eredő, a Shandong tartományban található Shen Xian Chaosheng bambuszló ló sárkány lámpása gazdag kulturális tevékenységeket foglal magában, ideértve az oroszlántáncot, a kengurukúszást, a virágcsónakokat, kocsikat, virágbot előadásokat és a yangko táncok csavarását, melyek generációkon át öröklődtek. Bár Kínában általánosak a sárkánytánc csoportok, formájuk viszonylag egységes, míg a Chaosheng bambuszló ló sárkány lámpása a sárkány és a ló szellemének összeolvadását jelenti.

A „sárkány” a kínai ősök képzeletéből származó isteni lény, amely a kínai nemzet fő totémját szimbolizálja. A Chaosheng bambuszló ló sárkány lámpásban lévő óriási sárkány 56 méter hosszú, amely a Kína 56 etnikai csoportját jelképezi, és 12 részből áll, ami a tizenkét hónapot jelképezi. Emellett 12 élénk ló van, amelyek a kínai állatövi jegyeket képviselik. A Chaosheng bambuszló ló sárkány lámpása magában hordozza a sárkányok és lovak szellemét, gazdag kulturális jelentéstartalommal, kedvező időjárás, bőséges termés, béke és harmónia, valamint sikerek kedvező kívánságát szimbolizálva.

Mint hosszú múltra visszatekintő népi hagyományos tánc, a Chaosheng bambuszló ló sárkány lámpása nagyon népszerű, és számos díjat nyert a Liaocheng Városi Népi Zene- és Táncversenyen. 2018-ban felkerült a Liaocheng városi szintű immateriális kulturális örökség projektjének könyvébe.

Guo Xianzhu, a Chaosheng bambuszló ló sárkány lámpása hatodik generációs örököse hűen visszaadja a történelmi hitelességet, miközben folyamatosan újít az meglévő mintázatokon, saját egyedi művészeti előadási stílusát fejleszti. A hagyományos kultúra átadása és népszerűsítése érdekében Guo Xianzhu tömegeket mozgósít a tevékeny részvételre, és létrehozott egy „Bambuszló ló sárkány lámpása” előadási és produkciós csapatot, amely több mint 100 tagból áll. Fontos ünnepek alkalmával, mint például a tavaszi ünnep, a lámpafesztivál és a második holdhónap második napján, előadásokat szerveznek, erős hagyományos ünnepi hangulatot teremtve. Ugyanakkor Guo Xianzhu rendszeresen tanít az iskolákban, lehetővé téve a gyerekeknek, hogy megértsék a „Bambuszló ló sárkány lámpás” történelmi kultúráját és kézművességét, biztosítva a kiváló hagyományos kínai kultúra öröklését és népszerűsítését a gyerekek szívében.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.