Kangyuan húsos pite: Shen Xian, Shandong tartomány szellemi kulturális öröksége

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Kangyuan húsos pite művészete Kangyuan faluból, Meizhong városból, Shen Xianből, Liaocheng városból, Shandong tartományból származik. A Qing-dinasztia Guangxu korszakának korai éveiben egy helyi hírneves szakács, Deng Shan, a hagyományos technikákat finomította, és évekig tartó elkötelezett kutatás után egyedülálló módszert fejlesztett ki a húsos piték készítésére. Ez az innováció gyorsan népszerűvé vált az emberek körében, és messze földön ismertté vált.

A Kangyuan húsos pite készítésének technikája öt generáción át öröklődött, minden generációval továbbfejlesztve a mesterséget. Ez a helyi finomság nagy hírnévre tett szert. A kulináris művészet további népszerűsítése érdekében a jelenlegi örökös, Fang Yanfeng, a hagyományos módszerek alapján különféle ízesítéseket fejlesztett ki, hogy megfeleljen a modern ízléseknek és preferenciáknak. A Kangyuan húsos piték főként húsos és vegetáriánus változatokba sorolhatók, a húsos piték pedig tovább oszlanak marha-, bárány- és sertéshúsos töltelékekre. Ezeket a pitéket aranyszínük, ropogós külsőjük, puha belsejük, papírvékony héjuk és gazdag ízű töltelékük jellemzi. Kiválóak ajándékozásra és azonnali fogyasztásra egyaránt, így ritka és szeretett finomságnak számítanak a helyiek körében.

Több mint 120 év rendezett öröklése során a Kangyuan húsos pite készítési technikája egyedi kézműves művészetté fejlődött. Számos alkalommal számoltak be róla és dokumentálták tartományi, városi és megyei újságok, rádióállomások és helyi krónikák. Ez Shen Xian hagyományos kulináris kultúrájának lényeges része. 2006-ban a Kangyuan húsos pite készítésének művészetét felvették Liaocheng város Szellemi Kulturális Örökség Listájára. 2008-ban az ötödik generációs örököst, Fang Yanfengot, Liaocheng város Szellemi Kulturális Örökség Projektjének képviselő örököseként jegyezték, továbbá előmozdítva a mesterség öröklését és fejlesztését.

A Kangyuan húsos pite Dél-Nyugat Shandong hagyományos finomsága. 2003-ban a Jinan Városi Vendéglátóipari Szövetség által a „Híres és Kiváló Snackek Első Csoportja” közé választották. 2004-ben a 14. Országos Szakácsfesztiválon „Híres Kínai Snack” címet nyert el. 2007-ben ismét elismerték „Híres és Kiváló Snack” kategóriában.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.