Shandong Shen Xian Szellemi Kulturális Örökség – Zhang Lu Shaomai

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Zhang Lu Shaomai Zhang Lu városában, Shen Xian megyében, Shandong tartományban ered, több mint százéves múltra tekint vissza. Ez nem csak egy helyi különlegesség, hanem Shen Xian kulináris kultúrájának fontos képviselője is.

A Zhang Lu Shaomai elkészítési folyamata nem bonyolult, de nagy odafigyelést igényel.

A tészta elkészítése:

A tészta előkészítése: Először forrázzuk le a lisztet, amelyet 95°C feletti forrásban lévő vízbe helyezünk. Amikor a víz tejszerűen fehér lesz, vegyük ki a tésztát, és pihentessük tíz percig.

A tészta felvágása: A pihentetett tésztát hosszú csíkokra nyújtjuk, majd egyenlő méretű darabokra vágjuk.

A tészta formázása: A darabokat egyenletes méretű kör alakú lapokká nyújtjuk. A lapokat egymásra helyezzük, és sodrófával kinyújtjuk, hogy a tészta közepén vastagabb, a szélén pedig vékonyabb legyen. Ez biztosítja, hogy a hústöltelék hozzáadása után a tetejét virág formájúra lehessen csípni.

A töltelék elkészítése:

A kész bárányhúst, zöldhagymát, gyömbért és egy titkos fűszerkeveréket egy nagy tálban összekeverjük. Erőteljesen keverjük, amíg a keverék homogén masszává nem válik.

A Shaomai összeállítása:

Helyezzük a kész hústölteléket a tésztalapra, majd az ujjainkkal csavarjuk meg a tetejét, hogy virág alakot formáljunk.

A figyelmes olvasók észrevehetik, hogy a Shaomai teteje nincs lezárva. Miért van ez így? Mivel a Shaomai különféle töltelékekkel készül, és a vásárlók ízlése eltérő, a tetejét nyitva hagyva könnyebben megkülönböztethetők a különböző töltelékek. Helyezzük az összeállított Shaomai-t egy gőzölőbe, és gőzöljük tíz percig. A gőzölt Shaomai látványos, illatos, és élvezetes ízélményt nyújt.

Bármennyire is változik a történelem, a Zhang Lu Shaomai, mint hagyományos kulináris kultúra, szeretett finomsággá vált Shen Xianban. Továbbra is megőrizzük és fejlesztjük ezt a hagyományt, hogy a Shaomai-t eljuttassuk a világ minden tájára,” mondta Cai mester, a Zhang Lu Shaomai gondnoka.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.