Kutató-mentő szolgálat állította helyre a zászlótartó oszlop kötélzetét

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Helyreállítottuk a zászlótartó oszlop kötélzetét és felhelyeztük nemzeti zászlót, hogy március 15-én büszkén loboghasson” – írja közösségi oldalán a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. A beavatkozásnak köszönhetően ünnephez méltó körülményeket teremtettek.

A Kőhegyen van egy hely, amit szinte mindenki ismer. A Pomáz és Szentendre közötti Kő-hegy oldalában, a Z jelzés mentén, a Czibulka János menedékháztól nem messze találjuk ezt a természetes sziklateraszt, amely Petőfi-kilátó és Petőfi-pihenő néven ismert.

Nem véletlenül: az Alföld „lánglelkű” költője 1845. szeptember 23-án, baráraival, Vahot Imrével és Vahot Sándorral Esztergomba gyalogolva állítólag elidőzött itt, hogy gyönyörködjön egy kicsit a számára szokatlan hegyi panorámában. Látogatásának emlékére 1958-ban kőoszlopot emelt a Pilis Turista Egyesület Országház Osztálya.

Ennek a kőoszlopnak a tetején található a zászlótartó rúd, amit az idő vasfoga megtépázott és ennek a helyreállításában kért segítséget a mentőszolgálattól a Pomázi Polgármesteri Hivatal. A csapat térítésmentesen vállalta az elszakadt drótkötél cseréjét, valamint a zászló felhelyezését ezen a csodálatos, de nehezen megközelíthető helyen.

A helyszínre végül a különleges lánctalpas emelőkosarunkkal sikerült feljutniuk, ami kalandos és tanulságos volt. Kollégáik végül még sötétedés előtt helyreállították a zászlótartó oszlop kötélzetét és felhelyezték nemzeti zászlót, hogy március 15-én büszkén loboghasson.

(Forrás és kép: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat)

Megosztás.

A szerzőről

Írjon egy választ