Fejet hajtottunk a Hirsch-orom obeliszkjénél

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Visegrádi-hegység egyik legkevésbé ismert csúcsa a Hirsch-orom, ahol elődeink Magyarország fennállásának, illetve Hirsch István főerdő tanácsos tiszteletére állítottak obeliszket. Zimankós, szeles napon jutottunk fel a csúcsra, majd „lelki gyakorlaton” vettünk részt a sólymokkal Pilisszentléleken. Képriport.

Egy barátom mindig azt mondta:” van egy jó hely Pilisszentléleknél, ahová évek óta vissza járunk barkát szedni.” Most ő kalauzolt el a fához. Örülök, hogy a budapesti álturisták nem fedezték fel és nem rabolják le a terméséért.

Mapy.cz bekapcsol, irány a Hirsch-orom! Pilisszentlélekről, a kolostorromtól indulva a piros jelzésen baktatva ilyen terebélyes fák állták utunkat. A békés, kevésbé bolygatott rengeteg utolsó mentsvárai. Mi lenne, ha Szilszakáll hadba hívná társait a természetkárosító állampolgárok ellen? Mi támogatnánk és biztos, hogy drasztikus hatása lenne.

Útelágazódáshoz érkezünk. Mondta Medgyessy Péter, vagyis inkább csak mondta volna, mivel meggyűlt a baja a szótagokkal. Rendületlenül haladtunk előre a piroson, a zöldet egy későbbi erdőjárásra tartogatjuk. Dobogókő kizárva, pandémia alatt kimondottan életveszélyes a hely. Maradt tehát az eredeti terv, a Hirsch-orom.

Kisebb kaptató. Mivel jó az állóképességem, így meg sem éreztem az emelkedőt. Bezzeg a társam! Csak szuszogott és azt ismételte:” a térkép becsapott…”. Persze tudja ő is, hogy az Alföldön unalmas lehet túrázni, én pedig azt vallom, hogy a sikerért meg kell szenvedni.

A múltból a jövőbe. Vajon visszatér az átkos rendszer? Ugyan már! Ennyire ne képzeljük bele mindenbe a politikát.Ez csak két, a kirándulók tájékozódását segítő jelzés. Persze az ördög sosem alszik, így mindig résen kell lennünk.

Minden rosszban van valami jó. Egy kis erdei csendélet. A régi kéregdarabon úgy maradt ott a háromsávos szimbólum, mint Szarumán fehér kézjegye az Uruk-hai harcosok pajzsain. Valahogy a pilisi erdők mindig eszembe juttatják Frodóék kalandját. Azért meglepődnénk, ha az egyik ösvényen éppen ők jönnének szembe.

All inclusive szálláshely a Hirsch-oromnál. Olcsó, csendes, hangulatos és szép a kilátás. Kell ennél több? Egy rutinos erdőjáró bizonyára beéri ezzel az „ötcsillagos” szálláshellyel. Szerencsére itt még egy kisebb hotel sem férne el, így megmarad a hely varázsa.

Fényjáték Dobogókőn. Ezt a tornyot mindig látom, ha a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsára tartok, de helyben sosem keresem fel. A kilátó és a sípálya valahogy mindig jobban vonz. Szeles időnk volt, pár kép után visszavonulót fújtunk.

Az utolsó fénysugarak kiharaptak egy darabot a pilisszentléleki kolostornál található keresztből. Hétvégente ezerszámra készül a feszületről felvétel. A túlturistásodás már aggasztó méreteket ölt. Vajon a járvány után is lesz ennyi kiránduló Pilisszentléleken? És megmarad Hirsch-orom varázsa? Utóbbiban rendületlenül bízom.

 

 

Megosztás.

A szerzőről

1 hozzászólás

  1. This blog is a real treasure. The author’s writing is both informative and thought-provoking, and they cover a wide range of topics with ease. What I appreciate most about this blog is the author’s ability to present complex ideas in an accessible way. They don’t dumb things down, but they do take care to explain things in a way that is easy to understand. What’s more, the author’s commitment to providing balanced and factual content is truly admirable. They don’t have an agenda, and they don’t try to push their beliefs onto their readers. Instead, they present information in a way that allows readers to form their own opinions. I highly recommend this blog to anyone looking for substantive, well-written content.

Írjon egy választ