Tündérkertet alakítanak ki Visegrádon

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az építőtábor keretében negyven gyümölcsfát ültetnek Visegrádra, melynek negyven visegrádi gyermek lesz a kertésze.

2021-ben ünneplik a Visegrádi Építésztábor 40 éves jubileumát. Ebből az alkalomból a szervezők egy rendhagyónak mondható „építéssel” szeretnék megköszönni Visegrád városnak, hogy négy évtizeden át keretet és teret biztosított a Makovecz Imre által 40 éve alapított tábornak.

A tábor idei programjában jelképesen ezt a teret most visszaadnák a lakosoknak egy különleges liget, úgynevezett Tündérkert képében. A Tündérkertek a régi magyar gyümölcsfajták valaha volt legnagyobb gyűjteményéből létrehozott kertek, amelyek célja, hogy Isten legszebb gyümölcsöskertjévé változtassák Magyarországot. Ennek egyik úttörője Kovács Gyula göcsei erdész, aki különleges génbankjában a Kárpát-medence gyümölcsészeti hagyományát gondozza, benne több mint 3500 őshonos gyümölcsfajtával.

Visegrád, a királyi gyümölcsösök emlékével, kiváló helyszíne ennek a hagyománynak az őrzésére, folytatására. A Palotaháztól a Mozi közig húzódó terület hasznosítási lehetőségeit vizsgálva, a polgármester is jónak látta, ha ez a terület az év nagy részében városi parkként betöltött szerepén felül nem csupán a parkolási problémákat orvosolja a rendezvények és a zsúfolt hétvégék idején, hanem a gyerekek oktatásában való részvételt, kultúránk felélesztését is szolgálja.

Így az augusztusra tervezett építőtábor keretében elültetnek 40 gyümölcsfát, melynek 40 visegrádi gyermek lesz a kertésze, gazdája, a tábor résztvevői pedig a pihenést, együttlétet lehetővé tevő tájépítészeti elemeket tervezik és építik meg: a kert kapuját, padokat és egy fedett-nyitott teret, ahol akár a tananyaghoz kapcsolódó iskolai órákat, óvodai foglalkozásokat is lehet tartani.

Forrás: visegrad.hu / Füzes András főépítész
Borítókép: illusztráció

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.