Ajánlatokat várnak a váci és az új fővárosi dunai hidakra

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Április 23-án, pénteken több jelentős hídberuházás ajánlati felhívása is megjelent az európai uniós közbeszerzések honlapján – írja a Magyar Építők. Egy biztos, hogy mindegyik beruházás sokat lendítene Szentendre és térségének közlekedésén.

Hegedűs Gergely azt írtja, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (röviden NIF) a váci új Duna-híd előkészítése érdekében tette közzé az ajánlati felhívást: a nyertesnek többek között el kell készítenie a döntéselőkészítő tanulmányt, a tanulmánytervet és a környezeti hatástanulmányt (kht) is.

Erről a projektről annyit mindenképpen tudni kell, hogy a kiírás alapján a Szentendrei-szigetet és a Duna mindkét ágát átívelő közlekedési folyosó előkészítése indul meg. A hatástanulmányt a Szentendre térségét érintő 11-es számú főút és a Duna túloldalán futó M2-es sztráda sződligeti csomópontja közötti szakasz elsődleges vizsgálatával kell elkészíteni, a Tahitótfalunál jelenleg is meglévő Szentendrei Duna-híd kapcsolatára épülően. A Magyar Építők arról is beszámolt, hogy a folyó fő ágán minimum 600 méter szerkezeti hosszúságú híd létesülhet, mely 120-180 méteres hídnyílásokkal épített hídszerkezetekből állhat majd.

Hegedűs Gergely azt is megírta, hogy a közbeszerzés mintegy 16 kilométernyi új, egybefüggő utat irányoz elő – a szükséges körforgalom/útcsatlakozás kialakításának vizsgálatával, alternatívák feltárásával a Szentendrei-Dunaág keresztezésére is. „Az optimális forgalmi hálózati szerep, az érzékeny környezeti körülmények és a kerékpárúti hálózatba kötés szem előtt tartása” egyaránt fontos szempont a beruházás során. Ez a projekt hatalmas ugrást jelenthet a Dunakanyar szempontjából, hiszen jelenleg Esztergom és Budapest között nincsen olyan híd, amelyen a főág egyik partjáról átjuthatunk a másikra.

A cikk részletezi, hogy nem csak Sződliget, hanem Budapest területén is új hidak épülhetnek. A Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. egyszerre két hídra indított tervezői közbeszerzést: Buda és az Óbudai-sziget között egy gyalogos és kerékpáros híd létesülne, míg a Sziget Fesztivál bejárataként ismert K-híd elbontását követően egy új közúti híd ívelhet át a folyón.

(Forrás: magyarepitok.hu/Hegedűs Gergely)

(Illusztráció: pexels.com)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.