3200 köbméter illegális hulladékot gyűjtöttek össze a közút munkatársai

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Április 12. és 16. között a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei az országos közutak menti illegális szemét összegyűjtésére fókuszáltak. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére néhány nap alatt 3200 köbméternyi, átszámítva 650 tonnányi hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyre.

94 mérnökség szakemberei mintegy 1500 helyszínen, egymástól eltérő útszakaszon, csomópontban és pihenőhelyen szedték a szemetet. A mentesített szakaszok felét (53%) mellékutak tették ki, a harmadát (36%) a főúthálózat jelentette, a fennmaradó rész (11%) pedig gyorsforgalmi út volt. A mérnökségi brigádok mellett a közfoglalkoztatási programban résztvevők is kivették a részüket a szemétszedési munkákból. Így elmondható, hogy csaknem 49.000 munkaórát fordítottak a munkában résztvevők a feladat teljesítésére.

Általánosságban elmondható, hogy valamennyi szakaszon jellemző volt a közlekedők által, az utazásuk során elszórt hulladék jelenléte: PET palack, fém italos doboz, cigarettás doboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása. A nagyforgalmú utaknál, autópályáknál és a határátkelőknél vívnak leginkább szélmalomharcot. A pihenőhelyeken a hulladékgyűjtő edények mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken volt a legtöbb illegálisan lerakott szemét. A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladék, használt gumiabroncsok szerepelnek a toplistán, de sok esetben találtunk különböző veszélyes hulladékokat is és sajnos már megszokottnak mondható az állati tetemek jelenléte is.

A közút munkatársai bíznak benne, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján nem termelődik újra rövid időn belül ehhez hasonló mennyiségű illegális hulladék az országos közutak mellett sem. Óvjuk meg együtt környezetünket!

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.