Híres rocksztárok, egyetemi végzettséggel

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bizony, a rocksztárok között is vannak olyanok, akik nem veszik félvállról a tanulást, sőt az egyetemet is kijárták. Most bemutatunk néhány ismertebb figurát.

Június végéhez közeledve az egyetemisták is lassanként fellélegezhetnek: sokan közülük talán már a legutolsó megmérettetésen is átestek, így már semmi sem tarthatja vissza őket attól, hogy átvegyék a diplomájukat. Mi több, idén már, meglehetősen speciális körülmények között ugyan, de diplomaosztásra is sor kerülhet, ám az intézményenként változó, pontosan hogyan kerül megrendezésre az előbb említett esemény, avagy megtartják-e egyáltalán. Ennek kapcsán érdemes lehet kitekinteni a zeneipar azon ágára, amire talán a többség a züllöttek táboraként tekint – noha nem egy ismert személy közülük felsőfokú képzéssel is büszkélkedhet.

Az emberek többségének gyakran él egy sztereotip kép a fejében, a rocksztárokat illetően, és bizony, a zömük nem is tett sokat annak érdekében, hogy erre rácáfoljon. Ugyanakkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a többségük meglehetősen tragikus gyerek-és fiatalkorral rendelkezik, a rockzene pedig egyfajta kiugrást jelentett számukra, menekülést a valóság és az átélt fájdalmak elől. Nem meglepő, ha az alkoholban és drogokban kerestek vigaszt, az iskolával és a tanulással pedig csak addig foglalkoztak, ameddig feltétlenül muszáj volt.

Viszont, nem egy olyan sikeres zenész is akad ebben a szakmában, aki, mielőtt befutott volna, egyetemre járt, és tanulmányait diplomával zárta le – mi több, nem egyszer olyan oktatási területen, ami merőben eltért a zenétől, vagy épp a művészetektől is. Nem egy alkalommal éppen ezekben a felsőoktatási intézményekben került sor olyan ismeretek, barátságok megkötésére, amik aztán végül egy-egy legendás rockbanda megalapításához vezettek.

Mi mindenre jó az egyetem…

Jim Morrison

A legendás The Doors zenekar énekese és frontembere rengeteg inspirációt szerzett magának a későbbi dalszerzést illetően, amíg a UCLA (University of California, Los Angeles) hallgatója volt – a képzés során ugyanis részt vett egy összehasonlító irodalmi programon, noha elsősorban ekkor még inkább a filmkészítés érdekelte, 1965-ben filmes szakon szerzett diplomát, illetve néhány mozgóképes munkánál is közreműködött. Az irodalom és a versek ugyanakkor mély rajongással töltötték el; miután az egyetemi évek során megismerkedett, és összebarátkozott későbbi zenésztársával, Ray Manzarekkel, a verseit is felolvasta neki, majd közösen jutottak arra az elhatározásra, összehoznak egy zenekart. A többi pedig már történelem.

Queen

Annak idején, amikor a szívembe zártam ezt a zenekart, utánaolvasva kicsit a tagok életének, döbbenten vettem tudomásul, hogy – merőben eltérő módon az összes rockbandától, akikért addig rajongtam -, itt az összes zenész főiskolai végzettséggel rendelkezik. A frontember, Freddie Mercury, az Ealing Art College hallgatójaként szerzett diplomát, grafikus tervező szakon, a dobos, Roger Taylor előbb fogászati képzésen vett részt, végül átment biológiára, amin kitüntetéssel végzett. A basszusgitáros, John Deacon elektromérnök hallgató volt, míg a szólógitáros Brian May, miután az alapdiplomáját megszerezte, mint asztrofizikus, a doktoriján is dolgozni kezdett. Mivel ezzel egyidőben a Queen körül is kezdtek fellendülni az események, ezt egy időre félretette, ám végül évtizedekkel később ismét előszedte elfeledni vélt tanulmányait, és ezúttal már sikeresen pontot is tett rájuk: a doktori diplomáját 2007-ben vehette át.

Gene Simmons

A Kiss magyar gyökerekkel rendelkező basszusgitárosa is meglehetősen eltérő pályán mozgott, még a banda megalakulása előtt. Tanulmányait a Richmond College-on, illetve a Sullivan County Community College-on végezte, ekkortájt változtatta meg a nevét a Gene Kleinról Gene Simmonsra, a rockabilly énekes, Jumpin’ Gene Simmons után. Diplomája megszerzése után, illetve, még azelőtt, hogy megismerkedett volna későbbi zenésztársával, Paul Stanley-vel (akivel közösen hozták létre a Kiss-t), többféle állást is betöltött: volt szerkesztő asszisztens a híres divatmagazinnál, a Vogue-nál, illetve több hónapon keresztül általános iskolai tanárként is dolgozott. Ez utóbbit elmondása alapján, azért hagyta ott, amiért kezdetben belevágott: számára az osztályterem is egyfajta színpadot jelentett, ám egy idő után már nem elégedett meg csupán negyven nézővel – negyvenezerre vágyott, vagy még annál is többre. Ezt végül sikerült elérnie.

Duff McKagan

Kissé kilóg a sorból a Guns N’ Roses egykori és jelenlegi basszusgitárosa: a banda eredeti ötös felállásából ugyanis annak idején egyedül a ritmusgitáros, Izzy Stradlin tett pontot érettségi vizsgával a középiskolai tanulmányaira, a többiek már hamarább kaszálták iskolai oktatásukat.

McKagan, miután 1997-ben otthagyta végül a zenekart (ami után az alapítótagok közül immár egyedül Axl Rose képviseltette magát a bandában), előbb az érettségit pótolta, azután pedig felvételt nyert a Seattle-i Egyetemre, gazdasági szakra, és könyvelőként végzett.

Bryan Ferry

Noha azokban az években, amikor Ferry továbbtanuló diák volt, sok, a művészetek felé húzó fiatal Londonba ment át tanulni, a Roxy Music egyik alapító tagja, Bryan Ferry inkább a Newcastle-i Egyetemet választotta, és, mint utóbb mondta, nem is bánta meg, sőt. Élete legjobb döntésének nevezte, kivált, miután lehetősége adódott itt arra, hogy a nagyszerű angol festő-és kollázsművész, Richard Hamilton előadása alatt vehessen órákat. 1964 és 1968 között volt az egyetem hallgatója, ezalatt tagja lett egy diákokból álló zenekarnak, a City Bluesnak. Miután végzett, egy londoni iskolában tanított fazekasságot és művészetet, mialatt zenei pályafutását is forszírozni kezdte: előbb egy Banshees, majd egy Gas Board nevezetű formációt hozott létre. Ezek útján jutott el végül a Roxy Music megalapításáig.

Lou Reed

A The Velvet Underground későbbi énekes és gitárosa felsőfokú tanulmányait a Syracuse Egyetemen végezte, ám az első éve után szünetet kellett tartania, miután a depresszió és szorongás együttes eredményeként, idegösszeomlást kapott. Egy év után folytatta a tanulást: újságírást, filmkészítést és kreatív írást hallgatott. Ekkortájt ismerkedett meg későbbi bandatársával, Sterling Morrisonnal, aki abban az időben egy New Yorki-i egyetem hallgatója volt, és egy közeli barátját érkezett meglátogatni.

Reed 1964-ben diplomázott le, majd New Yorkba költözött, ahol a Pickwick Records dalszerzőjeként dolgozott, egészen a The Velvet Underground megalakulásáig. A banda 1965 és 1973 között működött – ezalatt Lou Reed egy időre kivált, hogy szólókarrierbe kezdjen, amit az együttes felbomlása után folytatott. Végül 1992-ben egy időre ismét összeálltak, 1994-ig bezárólag.

Loud Reed 2013-ban hunyt el, hosszas betegeskedés és több műtét után. 2014-ben iktatták be, mint szólóművészt, a Rock and Roll Hall of Fame-ben. Neve ezen kívül mindkét alkalommal szerepelt a Rolling Stone magazin „Minden idők 100 legjobb gitárosának” listáján, előbb az 52., majd a 81. helyen.

Az itt felsorolt személyeknél érdemes megfigyelni azt, ahogy a továbbtanulás gyakran nem csupán művészi inspirációval szolgált a későbbiekben, de időnként kulcsfontosságú kapcsolatokhoz, ismeretségekhez is hozzásegítette őket. A tanulság az, hogy éljünk a lehetőségeinkkel! Ezzel nem arra szeretnék biztatni mindenkit, hogy most rögtön iratkozzon be egyetemre – de, használjuk ki, ha valamilyen úton-módon, továbbképezhetjük magunkat, vagy csak szimplán új ismeretekre tehetünk szert. Elvégre, sosem tudhatjuk biztosan, mikor és mire használhatjuk fel ezt a megszerzett tudást!

(Felhasznált források: ultimateclassicrock.com, Wikipedia.org)

Héjas Anna

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.