Beszéddel, virágokkal és főhajtással emlékeztek Kucsera Ferenc káplánra Szentendrén

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Június 26-án a Szentendre Barátai Egyesület szervezésében Kucsera Ferenc káplánra, Szentendre hősére emlékeztek a városban, ki bátorságával és áldozatvállalásával ma is példát mutat a település lakói számára. Az eseményen Szentgyörgy Máté, Szentendre első Kucsera díjasa mondott beszédet.

2017 őszén a Szentendre Barátai Egyesület koordinálásával létrejött egy széleskörű civil összefogás, melyben feladatot vállaltak a város civil szervezetei, kulturális intézményei és vallási felekezetei, illetve egyházközösségei. Céljuk az volt, hogy az elkövetkező években egyre nagyobb körben tudják közösen megszólítani a szentendreieket, felnőtteket és gyermekeket egyaránt.

A szervezet évről évre különböző programokkal egybekötve emlékezik meg Kucsera Ferencről, aki 1919. június 25-én mártírhalált halt. 2019-ben volt már Kucserának szentelt év is, mellyel arra törekedtek, hogy jobban beemeljék őt a köztudatba, mint a közösségért és a hitért hozott áldozatkészség példaképét.

A Szentendre Barátai Egyesület jóvoltából könyv is jelent meg az életéről, minden évben az ő nevét viseli a számháború, tavaly pedig egy Szentendre és Léva között megszervezett biciklitúrával rótták le tiszteletüket a nagy mártír előtt.

Az idei megemlékezésükön Szentgyörgyi Máté első éves egyetemista, ifjúsági szónok foglalta össze emlékbeszédében Kucsera Ferenc életét, majd Albert-Nagy Ákos lelkész mondott imát. Ezt követően a résztvevők fehér rózsákat helyeztek el az emlékhelyen, és zárásképpen közösen énekelték a Boldogasszony anyánk kezdetű katolikus himnuszt. Az emlékezés után a Szentendre Barátai Egyesület sütizésre és kávézásra invitálta az egybegyűlteket a Kafana Kávézóba.

(Forrás és képek: Szentendre Barátai Egyesület)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.