Sétáltatott ebet ért kutyatámadás Szentendrén, eljárás indult a támadó állat gazdája ellen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Szentendre közterületén, 2021. július 7-én, pórázon sétáltattak egy Havanese fajtájú ebet, melyet kutyatámadás ért. A szerencsétlen állat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy elpusztult. A támadó, Staffordshire fajtájú eb gazdája ellen eljárás indult – közölte a szentendrei önkormányzat.

A városvezetés közölte: a Szentendrei Rendőrkapitányság 2021. július 12-én küldte el a város jegyzőjének a kutyatámadásról szóló lakossági bejelentést, majd dr. Schramm Gábor három nappal később értesítette az ügyben illetékes Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Állategészségügyi Osztályát. Egyúttal kérte az eljárás lefolytatását, valamint azt, hogy tájékoztassák az eredményről.

Az önkormányzat megjegyezte: ha felelősen tartjuk házi kedvenceinket, akkor meg lehet előzni és el lehet kerülni a hasonló eseteket. Éppen ezért közzétették, hogy mi mindent kell betartaniuk a tulajdonosoknak.

Például kötelesek vagyunk gondoskodni arról, hogy az állat nem tudjon kiszökni a kertünkből, ingatlanunkról. Éppen ezért ha szabadon tartjuk a kertben a kutyát, akkor ügyelni kell arra, hogy a határoló kerítés zárt legyen, így az állat nem tud kinyúlni rajta.

Falvakban, de városokban is előfordul még, hogy egyesek nemes egyszerűséggel kiengedik az ebeket az utcára, mondván „ha kisétálták magukat, akkor majd hazatérnek”. Ez a rossz felfogás mindenképpen kerülendő és az önkormányzat ezért hangsúlyozta, hogy tilos szabadon engedni Szentendre város közigazgatási területéhez tartozó külterületen az állatokat, kivéve, ha vadászati céllal vadászkutyával érkezünk oda.

Emellett belterületen – kivéve a kutyafuttatókban – az ebeket csak pórázon lehet sétáltatni. A támadásokra is kitértek, ugyanis az eb által okozott sérülésekért az ebtartó tartozik felelősséggel. A tulajdonosnak továbbá arra is ügyelnie kell, hogy a kutya tartósan és szükségtelenül ne zavarjon másokat, ne okozzon kárt és ne keltsen félelmet senkiben.

(Forrás: szentendre.hu)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.