Tizedik alkalommal versenyeztek a gumikacsák Szentendrén

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A minap immár tizedik alkalommal rendezte meg a Rotary Club Szentendre gumikacsa versenyt a szentendrei Bükkös-patakon. A futamról dr. Kiss-Dózsai Andrással, a szervezet korábbi elnökével beszélgettünk.

Augusztus 28-án, a Szentendre Éjjel-Nappal nyitva rendezvénysorozat keretében bonyolították le a nyár egyik legérdekesebb programját. A Rotary Club Szentendre versenyén ezer darab, dézsából a patakba öntött megszámozott gumikacsa versengett egymással, a mintegy kétszáz méter hosszúságú „versenypályán”.

Dr. Kiss-Dózsai András elmondta, a verseny ötlete az Amerikai Egyesült Államokból származik, ahol egyébként ő maga is több alkalommal járt. Klubtársa, Tinusz Tamás vetette fel a szentendrei futam megrendezését, melyet végül támogattak. Már akkor megfogalmazódott, hogy ez egy olyan családi program lehetne, mely egyrészt felrázza a helyi közösséget, nagy tömeget szólít meg és a szervezetre nézve is jó bemutatkozási lehetőségnek számít.

A szervezőtől megtudtuk, hogy a verseny a Bükkös-patak piac déli végénél található, felújított fahídjától indul, a cél pedig a Dumtsa Jenő utca bejáratánál lévő kőhídnál helyezkedett el. Jóval a rendezvény előtt nekiláttak az előkészületi munkálatoknak, hiszen megtisztították a patakpartot, az önkormányzat segítségével a vízben lévő akadályokat – faágakat, egyéb tárgyakat – is eltávolították. A verseny lebonyolításába egyébként még a patak vízhozama szólhatna bele, de dr. Kiss-Dózsai András leszögezte: a nyár végi időszakban nem szokott ilyen jellegű probléma jelentkezni.

A Szentendrei Tourinform irodával, illetve az önkormányzattal is sikerült megállapodniuk arról, hogy ne a nyitó, vagy a záró, hanem a háromnapos rendezvény középső napján rendezzék meg a versenyt. Augusztus 28-án 15 órától árulták az ötszáz forintos tombolajegyeket és lényegében az összes gazdára talált. A futam 17 órakor rajtolt el, a dézsából kiöntött ezer darab kacsa útját a patak két oldalán lelkesen szurkoló gyermeksereg és szüleik követték. A győztes „állat” tulajdonosa egy tizenéves gyermek egy középkategóriás mountain-bike-t nyert, de a szponzoroknak köszönhetően további tárgyakat is kisorsoltak.

Felmerül a kérdés, hogy lehet-e tovább bővíteni a futamot? Dr. Kiss-Dózsai András ezzel kapcsolatban elárulta: korábban felmerült, hogy a patak helyett a Dunán rendeznék meg a futamot, de az kevésbé lenne látványos, a gyermekek csak a partról, a távolból szurkolhatnának és jóval költségesebb is lenne. Ezért inkább maradnak a jelenlegi helyszínnél és a gördülékenyebb szervezésre, lebonyolításra fókuszálnának.

Dr. Kiss-Dózsai András elmondta azt is, hogy szervezetük – mely az egész világra kiterjedő Rotary hálózat tagja – helyben két projektet támogat. Az egyik a „Bízz Magadban” ösztöndíj, melyet középiskolások számára írnak ki és minden évben három tehetséges diákot támogatnak. A másik pedig a Bárczi Gusztáv Általános Iskolát (hivatalos nevén: Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium Bárczi Gusztáv Tagintézménye) érinti, ahová nehezebb körülmények között élő és segítségre szoruló gyermekek járnak. A jótékonysági gumikacsa verseny bevételét pedig erre a két célra fordítják.

(Képek: Rotary Club Szentendre)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.