Akár 7,5 százalék is lehet az idei növekedés

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ha 5,5 százalék felett lesz az idei növekedés, akkor a családosok visszakapják az idén befizetett SZJA-t – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a szeptember 29-ei Kormányinfón.

Gulyás közölte, hogy ennek alapján szinte biztosra lehet venni, hogy az érintettek visszakapják az idén befizetett SZJA-t. Mindemellett a PM szerint az idei növekedés akár a 7,5 százalékot is elérheti.

A miniszter arról is beszélt, hogy pontosan kik és mekkora összeget kaphatnak majd vissza 2022 elején. Magyarország valamennyi dolgozójának komoly érdemei vannak abban, hogy a magyar gazdasági növekedés soha nem volt még ekkora 1990 után – tette hozzá, majd megjegyezte: az SZJA visszatérítési felső határa 809 ezer forint lesz.

Így őrzik meg a rezsicsökkentés eredményeit

Gulyás elmondta, hogy korábban nem látott áremelkedés volt a nemzetközi gáz és árampiacon. Azonban a kormány 10+5 éves gázvásárlási szerződést kötött a Gazprommal. Ez biztosítja a rezsicsökkentés vívmányainak a megőrzését. Hozzátette, hogy továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fizetik majd a magyar fogyasztók. A miniszter kiemelte azt is, hogy a hazai gáztározók 83 százalékosan vannak feltöltve. Ha az ellenzék vágya teljesülne, akkor 386 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy átlagos háztartásnak.

Mindenkit be tudnak oltani három oltással is

Továbbra is az oltás a hatékony fegyver a vírussal szemben. Mindenkit be tudnak oltani három oltással is. Aki nem tette meg, az vegye fel a vakcinát – mondta a miniszter.

Maszkhasználat

Az eddigi adatok alapján a világ minden országában kiderült, hogy az oltottak és az oltatlanok esetében hatalmas a különbség a halálozás és a súlyos megbetegedés területén. Gulyás közölte, hogy a tömegközlekedés fenntartói döntenek a maszkhasználatról, de mindenki szabadon dönthet arról visel-e maszkot, vagy nem.  Egy másik kérdésre pedig azt válaszolta, ha szükséges, akkor az iskolákban lehet kötelező maszkhasználat.

A negyedik hullám felszálló szakaszában vagyunk

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, hogy aki teheti, az oltassa be magát az influenza elleni védőoltással is. A kormány azzal számol, hogy most a negyedik hullám felszálló szakaszában vagyunk. Ennek a csúcspontja kevésbé lesz magas, mint a korábbi hullámok esetében.

Oltottsági arányok

Szentkirályi Alexandra közölte, hogy 50 százalék felett van a 12 éven felüliek oltottsági aránya, és a tanárok között is 80 százalék felett van. Gulyás Gergely azonban egy kérdésre azt mondta, hogy a kórházban ápoltak között több az oltatlanok száma, mint az oltottaknak.

Népszavazás és országgyűlési választás egy napon

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a gyermekvédelmi népszavazás egy napon lehet az országgyűlési választással.

Jön a tanári béremelés

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy január 1-től jöhet a pedagógus-béremelés. Generálisan is rendezni kell a tanárok fizetését – tette hozzá, majd megjegyezte: mérsékelni kell a piaci és a tanári bérek között nagy különbséget. Mindemellett egy másik kérdésre azt válaszolta, hogy 2022-től a közmunkások bére is emelkedni fog.

Átmeneti lehet az árak felfutása

Az infláció kezelése a jegybank feladata – mondta egy másik kérdésre a miniszter. A jegybank fel is lép a növekvő inflációval szemben, de az elemzések optimisták abban, hogy csak átmeneti lesz az árak felfutása.

Egyre több jutott iskolai étkezésre

Ma az állami oktatási rendszerben résztvevők több mint fele ingyen étkezhet, és az erre a területre fordított összegek is jelentősen nőhetnek – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Ez a szervezet nem kap több állami támogatást

Az Antall József Tudásközpont nem kap több állami támogatást – jelentette be Gulyás Gergely, mivel a jó erkölcsbe ütköző kifizetések is történtek.

Színjáték az előválasztás

A választásra jogosultak 7-8 százaléka vett részt a verseny nélküli előválasztáson, legalább ennyi ellenzéki szavazó biztosan van az országban – mondta egy másik kérdésre a politikus. „Ezt a színjátékot tehetséges és kevésbé tehetséges színészek játszák” – tette hozzá.

Gulyás: Érthető, hogy Gyurcsányné nem akar foglalkozni a múlttal

Gyurcsány felesége az előválasztásnak csúfolt Gyurcsány-show legutóbbi vitájában, azt mondta, hogy Őszöd már senkit sem érdekel, egészen pontosan így fogalmazott: „elképesztő, hogy az embereket mennyire nem érdekli az, hogy mi az, ami elválasztott minket a múltban.” Gulyás erre pedig azt mondta, hogy érthető, hogy nem akar a múlttal foglalkozni Apró Piroska lánya. Szólt arról is, hogy senki nem felelős a szülei tetteiért, de az, hogy alkotmányos alapjogok elleni fellépésről beszél, az elfogadhatatlan.

Egyre nagyobb a káosz és a szemét Budapesten

A budapesti közlekedési helyzet kapcsán Gulyás közölte, két éve van új vezetés, és egyre nagyobb a káosz, a dugó és a szemét. Rendkívül hátrányos, hogy a főpolgármester nem a feladatával foglalkozik.

Nyári, vagy téli időszámítás?

A nyári időszámításra kéne áttérni általánosan, de erről még nincsen semmilyen döntés – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Erősíteni kell a határőrizetet

Gulyás kérdésre elmondta, a határőrizetet kell megerősíteni, mert jelentősen emelkedett az illegális átlépési kísérletek száma. Ez a Belügyminisztérium feladata.

Jogosítványok és műszaki vizsgák érvényessége

A „Meghosszabbodik-e a jogosítvány és a műszaki vizsga érvényessége” kérdésre Gulyás azt mondta, ebben még konzultálni kell, mert nagyon sok járt le az elmúlt időszakban. Jelentős lemaradást kell behozni a közigazgatásban – tette hozzá.

Felhasznált források: origo.hu / MTI
Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.