Árvízvédelmi gyakorlatot tartottak Szentendrén

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A napokban árvízvédelmi gyakorlatot tartottak Szentendrén, melynek keretében tizenöt ember 75 perc alatt építette fel a mobil árvízvédelmi falat – írja a szentendre.hu.

A Városi Szolgáltató évente egyszer felépíti a mobilgát egy szakaszát: akkor is van értelme mindennek, ha éppen alacsony a vízszint, hiszen az ismétlés a tudás anyja elv alapján fontos begyakorolni a teendőket. Ha pedig jön a víz, akkor minden perc és óra számít, éles helyzetben a Duna jönni fog és ha nem vagyunk résen, akkor hatalmas károkat is okozhat.

A nap elején munkavédelmi oktatást is tartottak, majd a VSZ NZrt. dolgozói a próbaépítés során az elemek összeillesztésén túl a fal műszaki állapotát is ellenőrizték, sőt karbantartást is végeztek.

„Az éves gyakorlaton csapatmunkából is vizsgáznak az építők, minden résztvevőnek tudnia kell a helyét, a feladatát, és azt, hogy hogyan hajtsa azt végre a lehető legbiztonságosabban.” – olvasható a szentendre.hu-n.

A gyakorlat során mintegy nyolcvan méternyi falszakasz épült meg. Bár soknak tűnik, teljesen reális az 1 óra 15 perces építési idő, az intenzív áradáskor óránként akár 6-8 centimétert emelkedhet a vízszint, így nem mindegy  így fontos lehet a hatékonyság és a gyorsaság.

A városvezetés tájékoztatása szerint a mobil árvízvédelmi fal 1,8 méter magas befogadó szerkezete 2,4 méter magasságig bővíthető, a teljes fal mintegy 8 óra alatt szerelhető össze. A 2013-as beruházás során a belvárosi gát több mint 2,5 kilométeres szakaszon újult meg, ezen belül több mint 300 méter hosszan (a Péter Pál utcától a Bem utcáig) az országban egyedülálló mobil árvízvédelmi fal létesült. A Magyarországon különlegesnek számító fejlesztés Európában már bevált megoldásnak számított, és Szentendrén is még a létrehozás évében kitűnőre vizsgázott: a 2013-as árvíznél megvédte a várost. Érdekesség, hogy 2013. június 9-én 796 centiméternél tetőzött a folyó, ez az érték rekordnak számított.

(Forrás és kép: szentendre.hu)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.