Büntetést kaphatnak, akik akadályozzák a parkolást Szentendrén

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Napi 20 ezer forintos büntetést kaphat, aki betontömbökkel akadályozza a parkolást a háza előtt Szentendrén – írja a budapestkornyeke.hu

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a házak elé a tulajdonosok kőtömböket helyeznek el, így akadályozzák a parkolást az ingatlanuk előtti közterületen. Szentendrén most harcot hirdettek az illegális akadályok ellen. Az önkormányzat felszólítást küld a tulajdonosoknak és napi 20 ezer forintra bírságolhatják meg az, aki nem takarítja el a tömböket az út széléről. Az illegálisan kihelyezett akadályok balesetveszélyesek. Kérdés, mi történik akkor, amikor tényleg balesetet okoz egy ilyen kőtömb?

Szentendrén az önkormányzatnál betelt a pohár. Elegük van abból, hogy egyesek a közterületet sajátjuknak tekintik és lezárják. A néhány napja indult közterület-használatot ellenőrző akció keretében néhány utcában összesen negyven ingatlannál találtak szabálytalanságot, vagyis a városban nagyon elharapódzott az ingatlanok előtti terület elbarikádozása. Az önkényes területfoglalás nem csak szabálytalan, de veszélyes is: az ingatlanok előtti kisebb-nagyobb, néhol szikla méretű kövek, kaspók kihelyezése a forgalom és a parkolás akadályozása mellett balesetekhez is vezethet, főleg havas, síkos időben. Elsősorban a mentők, tűzoltók, hókotrók számára szükséges biztosítani a házak akadálymentes megközelítését, vagyis a közlekedő gépjárművek félreállásának, félrehúzódásának lehetőségét – írják Szentendre hivatalos oldalán.

Az önkormányzat először levelet küld az érintett tulajdonosoknak. Amennyiben a felszólítást követő három napon belül az érintett nem távolítja el az akadályt, az ismételt hatósági ellenőrzés után a Rendészeti Igazgatóság a kihelyező költségére elszállíthatja azokat, és büntetést szab ki. Az engedély nélküli közterület-használat vagy engedélytől eltérő közterület-használat esetén az irányadó napi díjtétel ötszörösének megfelelő összeget, de legalább 20.000 Ft-ot kell közterület-használati díjként megfizetni minden olyan nap után, amikor az engedély nélküli közterület-használat bizonyítható.

Baj esetén jogi nyelvre lefordítva az ilyen tömbök építési hulladéknak minősülnek, melyet az adott ingatlan tulajdonosának kell elvitetnie, vagy bejelentenie az önkormányzatnál. Mivel ezeket stikában teszik ki, nem jelentik be az önkormányzatnál. A gyakorlatban, ha összetörik egy autó egy ilyen kőtömbtől, a ház tulajdonosa lesz a felelős, kártérítést is neki kell fizetnie, ugyanis az építési törmeléket neki el kell elvitetnie a háza elől.

Forrás: budapestkornyeke.hu / szentendre.hu
Borítókép: kőtömbök és deszkakerítés a közterületen egy ház előtt Szentendrén (szentendre.hu)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.