A bodorka, a bagolykeszeg vagy a széles durbincs lehet az év hala

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Három, vizeinkben előforduló hal, a bodorka, a bagolykeszeg és a széles durbincs versenyez „Az év hala 2022” címért. A szavazást a Magyar Haltani Társaság írta ki, annak érdekében, hogy minél többen megismerjék hazánk változatos élővilágát – írja a KEMHESZ.

A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is. A jelöltekre december 31-ig bárki szavazhat a társaság honlapján.

A bagolykeszeg nevét jellegzetesen nagy, feltűnő „bagolyszeméről” kapta, melyről már a neves polihisztor, Herman Ottó is említést tett. Csapatosan élő, nagyobb folyóvizeket kedvelő halfajunk. A hazai horgászrekord: 1,9 kilogramm, Húsa szálkás, azonban kiváló ízű, sűrűn beirdalva, paprikás lisztben forró olajban kisütve kiváló, illetve halászlevek alaplevéhez, valamint füstölésre kitűnően alkalmas.

A bodorka 15-20 centiméteres, szembetűnő ismertetőjegye narancssárga-narancsvörös szemgyűrűje. Szinte minden halas vizünkben megtalálható a hegyvidéki kis patakok és a túl erős sodrású folyószakaszok kivételével. Tömegesen előforduló fajként a ragadozó halak táplálkozásában van jelentősebb szerepe. A húsa szálkás, de ízletes, a hazai horgászrekord: 1,9 kilogramm.

A széles durbincs kis méretű, zömök testalkatú, jól fejlett példányai is körülbelül 15 centiméteresek. Áramláskedvelő, nappal általában inaktív, inkább csak szürkületkor hagyja el búvóhelyét. A Duna vízrendszerében általánosan megtalálható, a Tisza-tóban is él önfenntartó populációja. Védett faj, természetvédelmi értéke 5000 forint.. Mivel a hozzá leghasonlóbb vágódurbincs sem fogható, így a horgásznak pontos faji azonosítás nélkül is nyomban vissza kell engednie.

A tisztuló élővizeknek és az elmúlt évek törvényi szabályozásának köszönhetően hazánkban növekszik az őshonos halak állománya. Telepíteni is például már csak őshonos halakat lehet és kifogható fajaikra is szigorúbb méretkorlátozások érvényesek, mint más fajokra. A három halra Magyar Haltani Társaság honlapján lehet szavazni, a linkre kattintva december 31-ig, déli 12 óráig.

(Forrás és képek: KEMHESZ/Sallai Zoltán)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.