Bemutatták az Átölel a Pilis-Dunakanyar Fejlesztési Stratégiát

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Január 18-án, kedden Visegrádon tartott sajtótájékoztatót dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, ahol az Átölel a Pilis-Dunakanyar 2030 stratégiát mutatta be az egyes munkacsoportok vezetőivel.

Az esemény nyitányaként levetítették a videót, melyben bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP őt indítja országgyűlési képviselőnek a Pest megyei 3. számú választókerületben. Ezután dr. Vitályos Eszter letett egy párbajtőrt a párnákra, mellyel egyrészt azt szimbolizálta, hogy életében fontos szerepet tölt be a sport, a vívás. Másrészt ezzel arra is utalt, hogy az elkövetkező időszakban minden erejével a térség felemelkedéséért fog harcolni.

Ismertette, hogy tavaly ősszel létrehozták az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetséget, mely olyan szerveződés, amely felkutatja, összefogja és támogatja az érintett terület önkormányzatait, vállalkozásait, a kis közösségeket, szervezeteket, nemzetiségi és hagyományőrző csoportokat, lokálpatriótákat. A cél az, hogy Magyarország egyik legcsodálatosabb tájegysége hazánk és a Föld szíve, motorja lehessen.

„Célunk egy olyan összetartó közösség létrehozása és működtetése, mely egymást segítve képes előre vinni a térség ügyeit, mind a tizenhét településen” – mondta.

Az elmúlt évtizedekben nem készült fejlesztési stratégia a régió viszonylatában. Felidézte, hogy európai uniós fejlesztési támogatások tekintetében Pest megye korábban igen nehéz helyzetben volt, mert Budapest fejlettsége miatt nem tudott önállóan pályázni, sok lehetőségtől esett el.

Az akadály azóta elhárult – köszönhetően dr. Vitályos Eszternek – és ebből a szempontból már külön régiónak számít Pest megye. Ezután rátért a térségi fejlesztési stratégiára, ami azt taglalja, hogy honnan hová és hogyan szeretnének eljutni.

„Itt, ebben a stratégiában és nálam sem opció az, hogy valamit valamiért, ezért, vagy amazért nem tudunk megoldani” – jelentette ki, majd hozzátette: meg kell találniuk a módját, hogy sikerre vihessék az elképzeléseiket. Ezért folyamatosan felül fogják vizsgálni a koncepciót, és nemcsak lajstromba veszik, hanem megpróbálják alkalmazni a másutt kidolgozott jó gyakorlatokat.

A szövetség tavaly decemberben elindítottak egy közvéleménykutatást, az űrlapot három hét alatt több mint kétezren töltötték ki. A kiértékeléskor kiderült, hogy a térségben élők a legfontosabb témakörnek a közlekedésfejlesztést tartják, de az egészségügy helyzete, a sport és életmód terén jelentkező lehetőségek is kifejezetten érdeklik őket.

A szerveződésen belül minden tématerületnek van önálló munkacsoportja, és ezeket helyi lokálpatrióták, szakértők vezetik, akik az üléseket véleményezhetik a stratégiát és javaslatokat is tehetnek.

A közlekedés fejlesztése mindennél fontosabb az itt élők számára

Dr. Vitályos Eszter bevezetője után elsőként Pintér Ádám, a Közlekedési és Infrastruktúra Fejlesztési Munkacsoport vezetője tartott tájékoztatót. Legfontosabb probléma, hogy nagyon telítettek a 10-es és 11-es utak, a csúcsidőszakokban szinte járhatatlanok. A térség adottságait is figyelembe véve a két főút felújításával, elkerülő utak építésével – például a budakalászi elkerülő –, valamint a közösségi közlekedés fejlesztésével is sokat lehet javítani a helyzeten.

„Kezdeményeztük államtitkár asszonnyal, hogy a 10-es út elkerülőjét kezdjék el végre tervezni. Rendelkezésre áll egy olyan terv, ami környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik, de maguk a kiviteli tervek nem készültek el” – tette hozzá.

Említette, hogy tavasszal elindul a 11-es út felújítása, de ez még nem elég, mert a városban a skanzeni elágazásig van nagy forgalom, ezért szükség lenne Szentendrét Pilisszentlászló irányába elkerülő út megépítésére is. Természetesen az alternatív közlekedési módok, így a kerékpárok használata is szóba került a sajtótájékoztatón.

„A térségben rendkívül fontos lesz az EuroVelo 6-os kerékpárút építése. Nagyon szomorú, hogy mindez egy kicsit megakadt mondjuk Szentendre, a térség legnagyobb városa miatt, amely nem támogatta a kerékpáros és gyalogoshíd építését” – árulta el.

Végezetül arra is kitért, hogy a buszközlekedést is át kell szervezni, hogy a megújuló kötöttpályás közlekedési eszközökkel össze kell hangolniuk a menetrendjüket.

Közelebb kell vinni az egészségügyi szakellátást az emberekhez

Az Egészségügyi Munkacsoportot dr. Magyar Gábor képviselte, aki ismertette, hogy nagyon intenzíven növekszik a térség lakossága, ami az egészségügyi ellátás terén is érezteti a hatását. Elmondása szerint meg kell erősíteni a gyermekekkel kapcsolatos szakorvosi hátteret, hatékonyabban kell megszervezni a betegirányítási útvonalakat hatékonyabban és szervezettebben kell elvégezni.

Elmondása szerint a végső megoldást egy területileg is illeszkedő és széles spektrumú háttérellátó intézmény létrehozása jelentené és sokat enyhíthet a mostani nyomáson, ha megépül az észak-budai nagy központi kórház. Rámutatott arra is, hogy a meg kell próbálni közelebb vinni a szakellátást az emberekhez és hogy a lakossági szűréseket is komolyabban kell végezni.

Nem sportolnak eleget a magyarok, aktivizálni kell a lakosságot

Czakó Márton, a Sport és Egészégügyi Munkacsoport vezetője többek között arról beszélt, hogy a tömegsport és rekreáció területén is előre kell lépni. Elmondta, hogy a legutóbbi Eurostat felmérés kutatása szerint a magyarok 67 százaléka inaktív, a legtöbben az idő- és a lehetőségek hiányával magyarázzák azt, hogy miért nem sportolnak.

„A WHO ajánlása alapján hetente legalább 150 perc mozgásra lenne szükségünk ahhoz, hogy egészségesebben tudjunk élni és egy olyan életmódot tudjunk kialakítani, amelyben mi jól is tudunk élni” – fogalmazott.

Terveik között szerepel egy olyan információs rendszer kialakítása, amin keresztül a lakosok megismerhetik a településeken elérhető sportolási és rekreációs lehetőségeket. Az infrastrukturális fejlesztés, tehát futópályák, kültéri sportparkok létesítése is sokat lendíthet az ügyön. Emellett egy olyan tudástárat is megalkotnának, amely révén tanácsokat, ötleket kaphatnak életmódtanácsadóktól, edzőktől az érdeklődők.

A természet nagy kincs, meg kell őrizni

Csontos Dömötör, az Épített és természeti örökségvédelem munkacsoport vezetője, a Pilisi Parkerdő munkatársa. Nagy örömmel tapasztalta, hogy a témakör sokakat érdekel. Az állami erdőgazdaság a leglátogatottabb területet kezeli, ez nagy nyomás helyez rájuk. Fontos feladatuk, hogy az odaérkezők igényeit minél magasabb színvonalon kiszolgálják.

A Dunakanyar által nyújtott vízi lehetőségek is részét képezik a stratégiáknak: az erdei szálláshelyek, turistaházak megóvása szintén fontos dolog. Az egész Pilist, térséget átszelő kerékpáros úthálózat megújításán is dolgoznak. Sok projekt már folyamatban van, távlati céljuk pedig az, hogy a régió az UNESCO Világörökség helyszínei közé tartozzon.

A továbbiakban dr. Vitályos Eszter érintőlegesen beszélt a többi tématerülettel kapcsolatban is, így a vállalkozásfejlesztés, az oktatás, a kultúra és a turizmus, szociális ellátás, nemzetiségek és a hagyományőrzés terén jelentkező problémákat, kihívásokat is megemlítette.

„Aki azt mondja, hogy az elmúlt időszakban nem történt semmi, az vagy nem eléggé tájékozott, vagy nem mond igazat. Ugyanis, körül-belül 50 milliárd forint érkezett a térségbe az elmúlt tíz évben” – mondta az országgyűlési képviselő a pénzügyi forrásokkal kapcsolatban.

A sajtótájékoztató további részében a jelenlévők lehetőséget kaptak a kérdezésre is, illetve kezükbe vehették a stratégia kinyomtatott változatát, melyet egyébként az interneten is el lehet érni.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.