Elindult a Visegrád Reneszánsza program

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mátyás király születésének napján elindult a Visegrád Reneszánsza program Facebook oldala! – olvasható a projekt közösségi oldalán. Arra kérnek mindenkit, hogy tartsanak velük és kövessék nyomon a megújulás kulisszatitkait.

A magyar kormány fejlesztési programja során nemcsak a festői környezetben lévő visegrádi fellegvár és a királyi palota, de az alsóvár és a Salamon-torony, valamint a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megvalósul.

A Várkapitányság szakemberei a rekonstrukciós munkálatok mellett elvégzik a terület akadálymentesítését, valamint összekapcsolják a várrendszer elemeit – biztosítva ezzel a szabad átjárást. A munkálatok több ütemben valósulnak meg, így a rekonstrukció idején a fellegvár, az alsóvár és a királyi palota is látogatható lesz.

Visegrád a magyar és az európai kultúra kiemelkedő helyszíne, a magyar királyság egykori fővárosa, a közép európai együttműködés bölcsője. A program célja, hogy a négy nemzet, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország számára kiemelten fontos visegrádi várat jelentőségéhez és múltjához méltó módon állítsa helyre.

Visegrád Károly Róbert uralkodása alatt írta be magát először a hazai és a nemzetközi történelembe. Itt tartották az 1335-ös királytalálkozót, ahol Károly Róbert magyar király, Luxemburgi János cseh és Nagy Kázmér lengyel királyt fogadta. A történetírás a találkozót igazi magyar diplomácia sikerként értékeli, hiszen az itt kötött megállapodások hosszú távú békét biztosítottak a résztvevő államok között és megalapozták az országaink közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokat.

Visegrád nemcsak a magyar diplomácia fellegvára volt, hanem Mátyásnak köszönhetően a reneszánsz építészet egyik remekműve is. A király egy évtized alatt építtette újjá elődei palotáját, ahol az itáliai mesterek a korabeli Európa egyik legfényesebb vidéki rezidenciáját hozták létre.

A pezsgő udvari élet messze földön híressé tette, ezért nem véletlen, hogy a korabeli utazók csak a „földi paradicsomként” emlegették. A Mátyás király utáni évszázadok lassan, de pusztulást hoztak Visegrád számára. Az ellentmondásokkal teli XX. századi rekonstrukciók után mára az épületek állapota jelentősen leromlott, a teljes körű rekonstrukció nem halasztható tovább.

A reneszánszt tekinthetjük Visegrád legmeghatározóbb korszakának, ezért a Visegrád Reneszánsza program célkitűzése, hogy 2035-re, a közép-európai együttműködést meghatározó visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára, a fellegvár és a királyi palota a Mátyás korabeli állapotoknak megfelelően szülessen újjá.

A most induló Facebook oldalon bemutatjuk a program elemeit, beszámolunk a munkálatok aktuális állásáról, videókat és fotókat osztunk meg, és rendszeresen írunk a fellegvár történelmi múltját érintő érdekességekről.

(Forrás és kép: Visegrád Reneszánsza)

 

 

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.