Home office: a cégeken múlik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az otthoni munkavégzési kötelezettség ideje lejárt, azonban nem telnek meg hirtelen az irodák. Most a cégeknek kell bebizonyítaniuk, hogy saját hatáskörben jobban tudják szabályozni a mindennapi munkavégzésüket – olvashatjuk a Süddeutsche Zeitung cikkében.

A számos koronavírus-világjárvány elleni országos védelmi intézkedés megszűnésével ezen a héten lejár a home office kötelezettség is. Ennek következtében munkavállalók milliói térhetnek vissza az eredeti munkahelyükre ismét napi szinten. Az, hogy mindenki így fog tenni, meglehetősen valószínűtlen. Innentől már úgyis a munkáltatóknak kell dönteniük arról, hogy milyen védelmi intézkedéseket alkalmaznak a saját vállalatuknál a fertőzések elkerülése érdekében. Egyéni felelősségvállalás a kényszer helyett – így hangzik most a mottó. És ez a helyes, több okból is.

Egyrészt most mindenhol olyan magas az új koronavírus-fertőzések száma, hogy egy központilag szabályozott, általános irodai visszatérés szóba sem jöhet. Minden cégnek saját magának kell felmérnie, milyen magas a kockázat, illetve mely higiéniai megoldások lehetnek alkalmasak. Ez a legjobban az adott helyszínen lehetséges, mivel a fertőzési helyzet és a munkakörülmények mindenhol eltérőek. Ehhez egyedi intézkedésekre van szükség, nem pedig általános, törvényileg előírt home office kötelezettségre.

Másrészt sokkal fontosabb, hogy amúgy sem lehet és nem is kell általános érvényű és teljes körű visszatérés az irodákba. A világjárvány megmutatta, hogy lehetséges az otthoni munkavégzés széles körben, sőt, számos munkavállaló és vállalat sokat profitál belőle. A home office (ahogy láthatóan a vírus is) „azért jött, hogy maradjon” – mondják például a Deutsche Telekomnál. Az újszerű, hibrid munkaszervezésnek valóban nagy előnyei vannak: sok mindent hatékonyabban lehet intézni, kiesik a munkába/ból való utazás, a munka és a családi élet könnyebben összeegyeztethető – még akkor is, ha természetesen nyilvánvaló, hogy a személyes kontaktusok az irodában fontosak és gyakran nélkülözhetetlenek.

Remélhetőleg most elindul egy verseny a legjobb megoldás kialakításának érdekében. Amennyiben a vállalatok vonzóak kívánnak lenni a jó munkaerő számára, kellemes és működőképes munkakörülményeket kell biztosítaniuk számukra. Végső soron ebből mindenki profitálhat. [Bárcsak Magyarországon is így gondolkodna a cégek többsége – a szerk.]

Forrás: Süddeutsche Zeitung
Fordította: Répási Erna
Képek: Pexels

 

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.