És aki a Vörös Szőnyeg Oscar-díját kapja… a fehér ing (vagy az inghiány)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A hivatalos ing(blúz) volt a 2022-es Oscar-gála kötelező darabja, amit Zendaya-tól Kristen Stewartig mindenki viselt. Timothée Chalamet persze szokásához híven a saját útját járta – írja a The Guardian.

A báli ruha halott. Éljen sokáig az egyszerű fehér ing. A divattrend, amivel az idei Oscar-ceremónia beírja magát a történelembe, a ropogós fehér ing. És nemcsak azért, mert Will Smith és Chris Rock szintén ilyet viseltek az ominózus incidens során, hanem azért is, mert a vörös szőnyeg legjobban öltözöttjei mesebeli ruhaköltemények helyett ezúttal a fehér inget választották.

Zendaya, a hat szobrocskát nyerő Duna sztárja, egy elefántcsontszínű selyeminget viselt mély gallérral és gyöngygombos mandzsettával, levágott középső bordázattal a flitteres ezüst maxiszoknya fölött. A szettet a Valentino Haute Couture készítette kifejezetten Zendaya számára, akinek régi stylistja, Law Roach mára már a hollywoodi divat egyik legbefolyásosabb szereplőjévé vált, és aki egyébként Venus Williamst is öltöztette a ceremóniára.

Uma Thurman egy „konvencionálisabb arányú” Bottega Veneta fehér inget öltött magára, egy földig érő fekete szaténszoknyával párosítva, megjelenésével arra a fehér ingre utalva, amelyet közel három évtizeddel ezelőtt viselt a számára áttörést hozó szerepében, Mia Wallace-ként, Quentin Tarantino „Ponyvaregény” című filmjében.

Kristen Stewart egy áttetsző fehér Chanel inget – kigombolt kristálygombokkal egy passzentos miniszmoking alatt – vett fel fekete forrónadrággal. A hosszú ruha még csak nem is szerepelt Stewart shortlistjén, az utolsó pillanatban dőlt el az is, hogy az inget és a kiskabátot sorttal vagy nadrággal párosítsa-e. („Kristen úgy volt vele, hogy:  »Csináljuk, legyen a rövidnaci!«” – mesélte Stewart stylistja, Tara Swennen a Harper’s Bazaar divatmagazinnak.) Stewart menyasszonya, a színész és forgatókönyvíró Dylan Meyer szintén fehér inget viselt a vörös szőnyegen, feltűzve és kihúzva.

Wanda Sykes, az est egyik műsorvezetője, fehér strasszgombos inget viselt egy Pamela Roland kendőgalléros fehér szmokingöltöny alatt, hogy feleségével, Alex Sykes-szel vonuljon végig a vörös szőnyegen, aki egy „Oscar-hagyományosabb” csillogó ruhában volt. Lady Gaga, akinek a díjátadókon való divatjátéka már legendának számít, amióta egy húsból készült ruhában tűnt fel a 2010-es MTV díjátadón, ezúttal egy szárnyvégű fehér inget választott csokornyakkendővel és szmokinggal, hogy a ceremónia zárásaként Liza Minellivel közösen adják át a legjobb filmnek járó díjat.

Akadt persze jó néhány látványos ruhadarab is a vörös szőnyegen: Maggie Gyllenhaal egy szürreális, arany rozettákkal tarkított Schiaparelli estélyiben, amely bizonyos szögekből úgy tűnt, mintha elefánttörzseket vagy nyúlfüleket növesztene; Kirsten Dunst a fenntarthatóság jegyében egy vintage Christian Lacroix-ban; Billie Eilish a gótikus Gucci hatalmas viharfelhőjében; Chloe Bailey lila gyöngyös ruhában, a hónaljáig érő combhasítással; Kodi Smit-McPhee pedig egy jégkék Bottega Veneta szmokingban. De talán az egyetlen sztár, aki ellopta a rivaldafényt a fehér inget viselők elől, Timothée Chalamet volt, aki minden bizonnyal globális tinédzserájulási őrületet váltott ki, amikor egészen konkrétan ing nélkül jelent meg a vörös szőnyegen.

A fehér ing egy szembetűnő választás az Oscar-gálán, ahol az öltözködés szokásos szabályai megfordulnak. Érkezz flitterekkel vagy tollakkal díszítve, és senkinek nem rebben a szeme sem; viselj egy egyszerű fehér inget, és mindenkinek eláll a lélegzete.

De még ennél is több van benne, ugyanis a fehér ing az ideális választás azoknak a hírességeknek, akik az Oscar-gálán ugyan szeretnének részt venni, ám ezzel egyidejűleg elhatárolják magukat a díjazás hátterének mérgezővé vált elemeitől. A hagyományos báli ruhának, átitatva a nőiesség patriarchális víziójával és a magas társadalmi elitizmussal, rossz az áthallása, mivel az Oscar-díj továbbra is a képviselet sokszínűségével és a női kreatív tehetségek ünneplésével küzd.

A fehér ing egy nőn – vagy éppen annak hiánya egy férfin, Chalamet esetében – az arrogáns önteltséggel való szakításról árulkodik, amit az Oscar-díjasok próbálnak maguk mögött hagyni, illetve egy modernebb hozzáállásról a nemek kapcsán. Talán érdemes megjegyezni, hogy Chalamet Louis Vuitton legújabb női ruhakollekciójából választotta öltönyét, amely legutóbb egy párizsi kifutón volt látható, egy Luis Vuitton bemutató keretében, a Musee d’Orsay-ben, a hónap elején.

A fehér ing igazi klasszikusnak számít a képernyőn, amióta Lauren Bacall Humphrey Bogarttal szemben viselt egyet az 1948-as „Key Largo”-ban, és újabban megszerezte a vörös szőnyeg törzskönyvet is.

1998-ban Sharon Stone egy The Gap fehér pamutinget viselt levendulaszínű Vera Wang szaténszoknyával, amely kombinációt akkoriban még szemöldökfelvonás kísért, de most már az egyik legjobb vörös szőnyeges pillanataként tartják számon. Diane Keaton, a képernyőn ikonikus fehéringes Annie Hall szerepében, szintén fehér inget viselt egy Ralph Lauren szalonkabáttal és keménykalappal a 2004-es Oscar-gálán, amikor jelölték a „Minden végzet nehéz” című filmben nyújtott alakításáért.

A vörös szőnyegen jelenleg a legdögösebb megjelenés az, ami már ott lóg a legtöbb néző szekrényében is. Lehet, hogy az Oscar-díjazottak valóban megváltoztak.

Forrás: The Guardian
Fordította: Répási Erna
Képek: stylecaster.com, hollywoodlife.com, teenvogue.com, latimes.com

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.