Háromdimenziós modell készült a visegrádi Salamon-toronyról

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nemrégiben Milotai Richárd, a Kalandos Dunakanyar oldal alapítója egy igazi különlegességgel, a visegrádi Salamon-torony virtuálisan körbejárható háromdimenziós modelljével lepte meg az embereket. Az alkotás készítőjével a céljairól és a modellek turizmusra gyakorolt hatásairól is beszélgettünk.

Hogyan jött a modellezés ötlete?

– Egy éve azzal a céllal vásároltam meg a drónom, hogy a Kalandos Dunakanyar oldalra készítsek vele izgalmas tájképeket. A kreatív fotózás mellett elkezdett érdekelni a drónnal végezhető térinformatikai felmérések világa is. Ennek tulajdonképpen az egyik szórakoztató mellékterméke a fotogrammetriás modellezés. Ez szerelem volt első látásra. Rendkívül élvezetesnek tartom, hogy ezután már nem csak hagyományos fotókon, de akár 3D-s modelleken is bemutathatom azt a rendkívül gazdag épített örökséget, ami a Dunakanyart és az Ister-Granum régiót jellemzi.

A Salamon-torony madártávlatból

Hogyan zajlik a modellezés?

– A modellkészítés minden percét élvezem. Elsősorban is a felvételek elkészítését, mert ilyenkor a szabadban vagyok. Egy-egy alkalommal 150-300 fotót készítek, amit otthon gondos utómunkával fűzök össze. Ez képezi a modelljeim alapját, amit utána erre alkalmas programokkal szerkesztek meg és készítek belőlük háromdimenziós modelleket.

A nagybörzsönyi Szent István-templom modellje

Hány modell készült el eddig?

– Eddig öt modellt készítettem. Javarészt mind Esztergom közelében találhatóak, hiszen én is itt élek, de hetente igyekszem legalább egy újabb helyszínre eljutni. Az öt modellem a készítés sorrendjében: esztergomi szénrakodó, Salamon-torony, esztergomi Kálvária-kápolna, Melocco Miklós Szent István megkoronázása című szobra és a Szent István-templom Nagybörzsönyből.

A nagybörzsönyi Szent István-templom a valóságban

Hová szeretnél ellátogatni? Melyik épület lesz a következő „célpontod”?

– Ahogy említettem, elsősorban a Dunakanyar és az Ister-Granum régió értékeit szeretném megmutatni. Római kori őrtornyok, várak, kastélyok, templomok, földsáncok, rengeteg tervem van. Természetesen vannak városi célpontjaim is, mint például az Esztergomi Bazilika vagy a Zebegényi Havas Boldogasszony-templom, de itt minden esetben engedélyeket kell szereznem, tehát ezekre egy picit még várni kell.

Az Esztergomi szénrakodó modellje

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig?

– Az oldalam követőinek nagyon tetszik és már több tippet kaptam tőlük, hogy miről készítsek modellt legközelebb. Emellett nagyon bízom benne, hogy önkormányzatok, múzeumok és turisztikai szerveztek is látnak majd fantáziát a háromdimenziós modellezés nyújtotta lehetőségekben.

Az Esztergomi szénrakodó a valóságban

Mik a céljaid a modellezés terén?

– Mindez egyelőre inkább csak szórakozás. Nekem egy élvezetes időtöltés, az oldalam követőinek pedig egy kis játék, ahogy körbe tudják forgatni például az esztergomi szénrakodó modelljét. Ezáltal olyan szögből is megnézhetik, ahogy a partól sosem látnák. A későbbiekben viszont nagyon szeretném, ha turisztikai és örökségvédelmi célokat is szolgálhatnék ezzel a szenvedélyemmel.

Milotai Richárd, a Kalandos Dunakanyar oldal alapítója

Tervezed, hogy Szentendrére is ellátogatsz modellt készíteni?

– Igen, feltétlenül, hiszen ebben a gyönyörű Duna-parti városban szinte minden utcában találni valami izgalmas helyszínt. És hogy mégis mit mutatnék meg először? Hát kérdezd meg az olvasóid, feltétlenül számítok a véleményükre.

A háromdimenziós modellek ITT TEKINTHETŐK MEG.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.