Mindszenty-zarándoklatot tartottak Esztergomban

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Május 7-én, szombaton az Országos Mindszenty-zarándoklatra érkezett hívek lepték el a bazilikát, ahol Erdő Péter bíboros celebrált ünnepi szentmisét. Az asszisztencia tagjai az altemplomot is felkeresték, majd fejet hajtottak és imádkoztak Mindszenty József sírjánál.

Helyi iskolák csoportjai, fővárosi oktatási intézmények növendékei, az ország távolabbi pontjairól érkezett zarándokok is részt vettek a szombati szentmisén, amelyen Francesco Moraglia velencei pátriárka mondott szentbeszédet.

A padsorokban helyet foglalt többek között Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője, Harrach Péter, a KDNP országgyűlési képviselője, Müller Cecília országos tisztifőorvos, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, id. Lomnici Zoltán jogász és Hernádi Ádám esztergomi polgármester, Debreczeni István rendőr ezredes, az Esztergomi Rendőrkapitányság vezetője, illetve Farkas Gábor rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány is.

Francesco Moraglia olasz katolikus pap kiemelte: evangéliumi értelemben Mindszenty szabad emberként nagy védelmezője volt a szabadságnak, különösen a lelkiismereti és vallásszabadságnak azokban az években, amelyek a magyar katolicizmus keresztútját készítették elő a katolikus iskolák államosításával; az egyre korlátozottabb, majd fokozatosan ellehetetlenülő vallásos neveléssel; a szerzetesrendek feloszlatásával, valamint az élet és a világ materialista felfogását kialakító folyamatokkal. Ő ezalatt mindvégig szót emelt ezeknek az alapvető szabadságjogoknak a hiánya miatt.

A szentmise után a Szent Adalbert Központban Mindszenty-életműdíjat kapott Vertse Márta, a Vatikáni Rádió magyar adása Rómában élő nyugalmazott főszerkesztője, illetve Vincenzo Criscuolo kapucinus szerzetesnek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja tisztviselője.

(Forrás: Magyar Kurír/Hídlap)

(Kép: Hídlap)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.