Virágos Magyarország: Dunabogdány, Dunakeszi, Szentendre és Veresegyház is nevezett a versenybe

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nevezések szempontjából rekordot döntött az idei Virágos Magyarország verseny, ugyanis június 15-ig, a jelentkezési időszak végéig 349 település összesen 452 pályázattal nevezett be az idei megmérettetésre. Térségünkből négy település szerepel a regisztrált helységek listáján – olvasható a viragosmagyarorszag.hu-n.

A portálon azt írják, hogy az ország legrégebbi, egyben legnépszerűbb környezetszépítő versenyében évről évre egyre több települési önkormányzat mutatja meg az ország nyilvánosságának és a szakmai szervezetek képviselőinek megszépült közterületeit, gondozott zöldfelületeit.

A vírushelyzet miatt az elmúlt két évben nem lehetett a versenyt hagyományos módon megtartani, idén viszont minden akadály elhárul. 2022-ben a Virágos Magyarország visszatért hagyományaihoz, és újra öt települési kategóriában – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig – várták a pályázatokat, melyeket személyes látogatás során értékel majd a szakmai zsűri.

A Szervezőbizottság örömére idén rekordszámú nevezés érkezett a versenyben: 349 település – köztük 33 határon túli magyar közösség – összesen 452 pályázattal képviselteti magát a megmérettetésben, azaz számos önkormányzat indult a főkategóriákban és a tematikus díjak valamelyikéért is.

A városok és falvak rövidesen induló értékelésében több mint 150 önkormányzati kertész- és tájépítészmérnök, város- és falugondnok szakember vesz részt, valamint a turisztikai szempontú értékelésbe a Tourinform irodák munkatársai is bekapcsolódnak.

Idén több mint 10 millió forint értékben osztanak ki kertészeti utalványokat, emellett a szervezőbizottsági tagokat delegáló minisztériumok és szakmai szervezetek díjai, valamint a szponzori díjak is gazdát keresnek – közel 50 díj gazdagítja majd a településeket.

Minden közösség elismerő oklevelet és a települési zöldfelület gazdálkodást részletesen kiértékelő szakértői véleményt kap. A verseny győztesei közül kerülnek ki azok a hazai települések is, amelyek 2024-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe) képviselik majd hazánkat, ahogy idén júniusban Veresegyház, Orfű és Székesfehérvár.

A jövőre harmincéves évfordulóját ünneplő Virágos Magyarország 2022-es győzteseit ősszel a budapesti díjátadón hirdetik majd ki. A Pilis-Dunakanyar térségét idén Dunabogdány, Dunakeszi, Szentendre és Veresegyház képviseli majd.

Érdekesség, hogy térségünk települései az előző kiírásokban is rendre eredményesen szerepeltek. Veresegyház például tavaly a 30 ezer alatti városok kategóriájának fődíját zsebelte be – egyben a legvirágosabb úticél címet is kiérdemelte. 2021-ben Leányfalu Az Év Fasora – a Magyar Faápolók Egyesülete és az MTÜ közös díjat, Göd pedig a Virágzó közösség díj – az MTÜ díját kapta meg.

(Forrás: viragosmagyarorszag.hu)

(Kép: Szendre365)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.