Gyakorlatilag véget ért a szezon a szentendrei Postás strandon

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gyakorlatilag lezárult az idei strandszezon Szentendrén: augusztus 22-én csapadékkal vegyült szennyvizet vezettek a Dunába, így fürdési tilalmat rendelt el a BFKH Népegészségügyi Főosztálya a Postás strandon – közölte az önkormányzat.

A szentendre.hu azt írja, hogy általánosságban az augusztus 20. körüli esők, hidegfrontok zárják le országszerte a strandszezont. A Postás strand idei szezonja is a végéhez közelít, a zárást az időjárási körülmények hozták előbbre, ugyanis augusztus 22-i felhőszakadás gondoskodott arról, hogy idén már ne lehessen ott fürdeni.

„A regionális egyesített csatornarendszer túlterhelődött, és a nagyobb baj elkerülése miatt, ilyenkor a Dunába vezetik a csapadékkal hígult szennyvizet. A BFKH Népegészségügyi Főosztálya fürdési tilalmat rendelt el a Postás strandon. Ezzel az idei strandszezon le is zárult, mert a Postás strand augusztus 29-ig kapta meg a működési engedélyt. A fürdési tilalom feloldásához két vízmintavétel szükséges, amelyek között több napnak kell eltelnie. Ezek laboratóriumi eredménye pedig nem készül el augusztus 29-ig” – ismertették.

A városvezetés közölte, hogy augusztus 22-én este 19:15-kor értesítette a DMRV az önkormányzatot, hogy az RSZ-1-es átemelőnél bekapcsolt a szivattyú. Ez akkor szokott bekövetkezni, ha Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu és Szentendre egyesített csatornarendszere nem győzi elnyelni és elvezetni a szenny- és csapadékvizet. Ilyenkor az a metódus, hogy a terhelés csökkentése érdekében a a Dunába vezetik az esővel keverődött szennyvizet.

„Hogy végleg megszűnjön a csapadékkal kevert szennyvíz Dunába vezetése, ahhoz arra van szükség, hogy megvalósuljanak a város és a DMRV együttműködésében tervezett további fejlesztések: a belváros déli részén is elkészüljön a csapadék- és a szennyvízelvezetés szétválasztása, illetve új nyomócsövek telepítésével megtörténjen a város leválasztása a regionális szennyvízvezetékről. Ennek a fejlesztésnek a megvalósításhoz szükséges elvi vízjogi engedélyezési terveket a DMRV már elkészítette” – tették hozzá.

A helyi képviselő-testület egyik idei döntése alapján megkezdték a kiviteli tervek elkészítésének, és a kivitelezéssel kapcsolatos feltételes közbeszerzési eljárásnak az előkészítését. Továbbá a projekt megvalósításához szükséges állami pénzügyi támogatás előteremtése érdekében az Technológiai és Ipari Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium illetékes államtitkársága számára is adatot szolgáltattak.

(Forrás: szentendre.hu)

(Kép: illusztráció)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.